2016-05-31 1205 瀏覽
這間餐廳我已試過很多次,每次都覺得很滿足。一直都很想推介這間小店。小店位於深水埗一個不起眼角落,小店外貌同樣不起眼,只有簡單的裝潢,沒有花巧裝修,數張檯椅,一種家庭式的小店。我想講此店不單止用料貨真價實,而且還食到老闆及老闆娘一份濃厚人情味。首先,我想講多數熟客仔都不會看餐牌點菜,因為老闆已將當天新鮮買回來的材料寫在膠卡上,你可以因為自己的個人口味配搭選擇材料,例如魚,你可選擇煎封或清蒸,全部即叫即煮,還配飯。你在一般茶記食,閒閒地都七,八十元,這裏只需大約一半價錢就吃到,絶對是良心小店。老闆及老闆娘好好人,完全沒架子,所以在那裡吃飯感覺就好似在家吃飯一樣。而我至愛就係呢度既湯飯,湯底都是用豬骨熬制,完全沒味精,所以飲埋湯都不會口渴。仲可以自由配搭材料,例如魚腩、雞肉、豬手等等、甚至成條魚。如果你係大食之人,仲可以叫老闆多飯,唔使加錢。另外,這裏還有好幾款越式小食。例如春卷、粉卷、煎札肉、豬手、蠔餅等等,好味之餘,價錢亦大眾化。特別介紹一款小食,叫「豬耳凍」,是老闆娘自家巧手之作,用豬耳及雲耳等製成,是冷盤,配以特製WASABI醬,爽脆可口,但因為是全人手自家製,產量不多,所以可能會賣
另外,這裏還有好幾款越式小食。例如春卷、粉卷、煎札肉、豬手、蠔餅等等,好味之餘,價錢亦大眾化。特別介紹一款小食,叫「豬耳凍」,是老闆娘自家巧手之作,用豬耳及雲耳等製成,是冷盤,配以特製WASABI醬,爽脆可口,但因為是全人手自家製,產量不多,所以可能會賣晒,要食就要等老闆娘整過先有。(不過唔好意思,食咁多次都唔記得影相。但試下你就知,真係好好味,我未見過食客彈唔好食。)
如果唔係老闆老闆娘咁好人,我根本唔會晒時間打咁多字,仲要係一間躲在不起眼角落既小店。
豬手
2016-03-03