2015-02-28
今晚收工同陳家一齊食團年飯! 早前已BOOK好檯!繼上次老表飯局黎過, 今次又再黎幫襯, 不過點既菜式有D唔同!白果腐竹豬肚湯五個人飲咁大窩, 最少每人都要飲兩碗多先飲得晒! 今次比上次多好多豬肚, 味道好夠辣, 腐竹也煲得好溶, 讓人飲完好開胃~~土匪雞其實佢賣相真係十分搶眼! 好少可將隻雞打直原隻上檯! 都算係gimmick黎既! 不過要食就麻煩少少, 因為要搵人手撕開, 成件事, 好原始! 至於味道呢, 個人覺得有D少少似鹽焗雞既味道, 好彩肉質都好夠嫰滑!臘味糯米飯好足料既一盤糯米飯, 上檯前, 職員會幫我地混入好多葱花 (真係好多), 之後先俾我地. 上次都有食過, 覺得好好食! 其實入面真係好足料, 好多臘腸, 臘肉等, 又有花生碎~~不過真係要多人先好叫, 否則都好難啃得晒!薑葱魚鰾 (忘記影相添)UNCLE至愛! 我諗呢味餸真係好少地方有得食! 而且佢又整得好好食喎! 真係好難得!魚鰾口感其實有D似花膠, 不過佢會再爽少少, 又有D煙UN~~南乳鱔無骨既魚啱晒我! 鱔點D南乳醬食會好惹味, 入面魚質好滑漏~鹽酥骨併炸豬腸(又忘記影相)骨同豬腸都炸得好通透, 好夠鑊氣,
白果腐竹豬肚湯
土匪雞
臘味糯米飯
薑葱魚鰾 (忘記影相添)
南乳鱔
鹽酥骨併炸豬腸(又忘記影相)
骨同豬腸都炸得好通透, 好夠鑊氣, 其實呢味餸送酒一流!
海鮮什菜煲
本身入面有D似魚湯底, 所以即使食晒D餸, D湯都好好飲
今餐真係好飽又滿足喔~