餐廳: 大中華飯店
資訊:

話說好耐冇食大排檔 知道自己同事住深水埗附近 所以叫距去長沙灣食 其中一間係愛文生😂另一間係大中華 我俾大中華既土匪雞所吸引住🥺去到先知土匪雞冇賣了 真係百思不得其解wor招牌菜冇左招牌 🉐️返呢個碳燒燒鵝?原本行健康路線 卻背馳而行😒😒但燒鵝真係好食既 肉質鮮美滋味多汁😍原本菜單寫10隻 最尾黎🉐️8隻 仲話係大大隻但係我真係睇唔出🈶️幾大隻 咬落🉐️肉感好爽但冇乜味 連果皮味都食唔出 好失敗🤣🤣🉐️幾舊既聖子 炒出黎都好食既 可惜份量太少啦😎清甜爽口既菜 我好鍾意食最後想講 服務員既態度好唔耐煩 🥲我都未落完單就走左去 冇D責任感 呢間嘢價錢都幾貴 下次去食其他先🤪🤪🥸
話說好耐冇食大排檔

知道自己同事住深水埗附近

所以叫距去長沙灣食 其中一間係愛文生😂

另一間係大中華 我俾大中華既土匪雞所吸引住🥺

去到先知土匪雞冇賣了 真係百思不得其解wor

招牌菜冇左招牌 🉐️返呢個碳燒燒鵝?

原本行健康路線 卻背馳而行😒😒

最後想講 服務員既態度好唔耐煩 🥲

我都未落完單就走左去 冇D責任感

呢間嘢價錢都幾貴 下次去食其他先🤪🤪🥸
2021-03-14 95 瀏覽
I think this is the best daipaidong in the medium price range bracket. I think this place is superior to oi man sung (愛文生)I had the signature pork knuckle and roast duck. I wish I had enough people to order the suckling pig cause for $600 it is very worth the value cause it is hand roasted!The squid cakes are amazing but wish they would fry them a bit longer. The soup was good a lot of salted egg and veggies and tofu.Amazing place best so far my opinion

• 土匪雞
  • 鐵板黑椒豬手
  • 臘味煲仔飯
  • 墨魚餅
  • 小炒王
大中華飯店之前係電視節目睇過,就已經想試啦環境:有好几間店鋪,而加疫情,坐得好寬落。美食:我地8個人。叫左8樣野黃金鮮魷超好味,咸蛋黃味好足。好脆,好味炸鱔魚都吾錯,魚都几鮮味燒鴨半只好好味,皮都好脆。醬汁都吾錯。墨魚餅入面有好多墨魚粒。好”煙軔”黑椒豬手豬皮好肥味肉質都算好嫩,好味啫啫芥蘭。好細心。芥蘭頭都去左皮。所以芥蘭好嫩,味道都吾錯臘味飯超爆多蔥。個飯都好香,好味飲品:飲品種類少,啤酒要出去外面買員工:都吾錯嘅。店鋪好多,店員吾係成日都在,有咩就出去叫人。價錢:總體: 我地8個人都覺得吾錯。食得開心每人130 蚊 8個餸貴吾貴。見人見智啦。但我個人覺得味道係吾錯,有機會會再去。試其他野。
大中華飯店

之前係電視節目睇過,就已經想試啦

環境:有好几間店鋪,而加疫情,坐得好寬落。

美食:我地8個人。叫左8樣野

黃金鮮魷
超好味,咸蛋黃味好足。好脆,好味

炸鱔魚
都吾錯,魚都几鮮味

燒鴨半只
好好味,皮都好脆。醬汁都吾錯。

墨魚餅
入面有好多墨魚粒。好”煙軔”

黑椒豬手
豬皮好肥味
肉質都算好嫩,好味

啫啫芥蘭。
好細心。芥蘭頭都去左皮。
所以芥蘭好嫩,味道都吾錯

臘味飯
超爆多蔥。個飯都好香,好味

飲品:
飲品種類少,
啤酒要出去外面買

員工:
都吾錯嘅。店鋪好多,店員吾係成日都在,有咩就出去叫人。

價錢:
  • 燒鴨,
  • 黃金鮮魷,
  • ,南乳吊鱔魚
2020-06-09 3678 瀏覽
長沙灣荔枝角我喺呢個地方工作超過20年,只有一班朋友聚會,我哋就會去大中華飯店,佢裏面所主理菜式,真係千變萬化,又能夠配合客人嘅需要。香煎墨魚餅,新鮮熱辣墨魚鮮甜,再配一個泰式雞醬🤗。海鮮豆腐湯,材料新鮮又多,佢會放一啲合時令唧海鮮一齊煲,鮮甜無比。明爐燒鵝,即叫即燒,外皮趣卜卜,鵝肉鮮嫩多汁😆。最好係可以自攜酒水,免開瓶費。請注意,我估呢個服務有機會只提供給熟客仔🤷🏻‍♀️。老實講,🤣🤣每次去呢間飯店,都一定有朋友請,😂😂但價錢真係公道,抵食值得讚許👍。
香煎墨魚餅
即叫即燒燒鵝半隻
黑椒牛仔骨
免開瓶費
2020-05-24 2477 瀏覽
之前從沒去過,聽朋友介紹,專程去,點知咁黑仔,吃中間black shop。罪狀一,找少錢不認帳。個啤酒妹同個啊蟬做賊心虛,當面不敢對質,俾500蚊買50蚊嘢都夠膽死找50話唔知,蝦人地細路唔敢出聲👎罪狀二,啲雞臭嘎!冰鮮扮新鮮👎西蘭花炒牛肉一陣蘇打粉味道,反曬胃口,👎個蠔太腥,臭過果班店員塊面,👎XO醬田雞黎到變薑蔥炒,仲要唔熟👎豬手硬又唔入味👎罪狀三,而且最後才發現是倫伯代言,死得啦。藍店大曬啊👎Pay for bad feeling!名氣都是炒出來,名不符實,👎沒下次👎請都唔黎啊
罪狀二,啲雞臭嘎!冰鮮扮新鮮👎
西蘭花炒牛肉一陣蘇打粉味道,反曬胃口,👎
個蠔太腥,臭過果班店員塊面,👎
XO醬田雞黎到變薑蔥炒,仲要唔熟👎
豬手硬又唔入味👎
罪狀三,而且最後才發現是倫伯代言,死得啦。藍店大曬啊👎
2020-05-17
去到長沙灣,太多好選擇,就去左舊居街囗的大中華雖然經過真係無乜入去既意欲,但朋友都話去,就坐低左坐正個位望住炭爐,“抽風好,唔熱唔臭“食左其他乜野又真係唔記得了因為食到大半,忍唔住叫個燒鵝好食到傻。完。
去到長沙灣,太多好選擇,就去左舊居街囗的大中華
雖然經過真係無乜入去既意欲,但朋友都話去,就坐低左
坐正個位望住炭爐,“抽風好,唔熱唔臭“
食左其他乜野又真係唔記得了
因為食到大半,忍唔住叫個燒鵝
好食到傻。完。
例牌。燒鵝
燒奶豬
  • 炭燒奶豬
2020-02-14 1873 瀏覽
大中華一直都好出名今次黎開附近終於有機會試下臘味煲仔飯同我地平時食開嘅唔同佢用一大個煲去整 入面有好多怱我都係比較鍾意食平時食開果種土匪雞賣相好特別食落肉質都好嫩滑 雞皮都脆嘅蠔餅都係即炸嘅蠔嘅份量都算多 麵粉唔會過多香脆可口鐵板豬手新鮮熱辣成日豬手麵好淋豬皮充滿左骨膠原豬肉就咸咸地黑椒汁多到滿瀉鹹魚煎肉餅都幾特別平時蒸嘅食得多 煎真係好少食有煎魚餅嘅感覺 但係就多左鹹魚超好送飯環境方面佢有好多間鋪但係我地當日就坐左係廁所附近所以一直都覺得有味道食物唔錯幾好食 只是坐廁所附近就麻麻地了
大中華一直都好出名

但係我地當日就坐左係廁所附近
所以一直都覺得有味道
食物唔錯幾好食 只是坐廁所附近就麻麻地了
2020-02-04 1477 瀏覽
朋友聚會地方,地方環境一般,侍應態度都係一般,嘢食還可以,特別係推薦佢地既肥牛薯仔,仲有辣酒煮蜆,肥牛粒薯仔分量大,算抵食,埋單每人$200,還可以接受,而且任我哋坐,冇限時
2020-01-24 1076 瀏覽
今日來到深水埗,好想食大排檔,諗起大中華,數年前食過,真的回味無窮。芥蘭炒牛肉~芥蘭要啱季節,夠嫩炒得爽脆,牛肉夠淋。豬大腸拼椒鹽排骨~豬大腸確實美味無比,食完返尋味,不過非常邪惡。紅燒乳鴿~即叫即炸,小心燙口, 個人認為唔需要沾淮鹽,也不需要喼汁,乳鴿本身已經非常夠味。煲仔飯需要時間,叫咗個黃鱔煲仔飯,蔥粒夠香,花生夠脆,鱔的份量都好多,飯焦粒粒卜卜脆,好欣賞師傅嘅功力,煲仔飯唔易煮,較啱時間上枱最重要。整體來說大中華嘅廚藝 依然keep到,所以今日雖然是平日,依然座無虛席,仲要喺出面等一陣間先可以安排到入座,欣賞你,深水埗之寳。

芥蘭炒牛肉~
芥蘭要啱季節,夠嫩炒得爽脆,牛肉夠淋。

豬大腸拼椒鹽排骨~
豬大腸確實美味無比,食完返尋味,
不過非常邪惡。

紅燒乳鴿~
即叫即炸,小心燙口,
個人認為唔需要沾淮鹽,也不需要喼汁,
乳鴿本身已經非常夠味。

煲仔飯需要時間,叫咗個黃鱔煲仔飯,
蔥粒夠香,花生夠脆,鱔的份量都好多,
飯焦粒粒卜卜脆,好欣賞師傅嘅功力,
煲仔飯唔易煮,較啱時間上枱最重要。

2020-01-21
2020-01-22 564 瀏覽
朋友話好想食羊腩煲。我地做完運動,諗起附近有大中華。宵夜時間來食大大煲既羊腩煲,三百幾蚊係貴d, 份量好足夠,三個人由頭食到尾都仲有羊肉。配料方面,有白蘿蔔,馬蹄,唐芹菜,枝竹,等等。羊腩方面,肉質ok, 有皮,有肥有瘦。可以改善的是醬料,腐乳醬是帶橙色的,不像平時食的味道。另外,我們點了一個花枝餅,大份量。花枝彈牙,香口。這里飲品,要自己在指定士多自購的。我們來慣了,就直接買後才入座,唔使行來行去。

另外,我們點了一個花枝餅,大份量。花枝彈牙,香口。

2019-12-11
$150 (宵夜)
2020-01-15 500 瀏覽
話說有朋友介紹呢間大中華飯店,未試過就去食下啦。入到去,環境一般,同普通大排檔差不多。諗住三個人,見佢無咩客,搵張鬆動少少既台坐。點知服務員又話唔得,係四人以上台。一時又話有人預約左。讓一步,坐其他。打開菜單,平均$100 或以上一味小菜。比一般既貴好多,心諗:都算。試下。簡好野食。叫人落單。仕應話要自己寫。我真係想講句:咩都自助式。串串貢既餐廳咁多人走去食。真係犯賤。比人吹到上天。跟住我寫完單。比佢地又睇唔明。又要講一輪。最後上菜啦。只能講無特別。3個人4樣送,食左$590。味道對唔住個價錢,唔會再黎。名過於實。唔好人地話好食,就跟住話好食。
2020-01-12
2019-12-02 3786 瀏覽
跟大伙們挑戰完利東邨玉桂山,浩浩盪盪食個晚飯。竟然無酒牌要去隔離士多買?而且士多有 Promotor 駐守既?勁搞笑有趣,仲有冰桶提供添呢﹗售價 $100 蚊 4 支大 Asahi 抵到爛呀﹗餐牌點解用殘體字,不是給香港民族食嗎?將餐牌揭上揭落,我都唔敢發板喇,價位偏高,怕朋友們覺得太貴啊﹗要自己寫單?怕您唔識睇我既字喎,問米都唔掂,而且加單要出門口搵返張單真係好鬼麻煩喎。內籠簡陋,衛生環境一般,非常自助陀地飯店,真的有點不慣!差點想放棄轉場。自己落單寫單,沒有飲品提供,要自己到隔離士多購買,外賣盒自取,自己包裝帶走。小炒王,蝦乾、韮菜花、韮王、腰果兜埋一碟,單調欠鑊氣,油淋淋平平無奇。南乳吊燒鱔,無燒的感覺,炸的嗎?南乳醬分開上不是一齊煮嗎?怪怪的。如果咖哩牛腩但咖哩另上,即炆牛腩點咖哩汁?鬆脆炸漿沒什麼味道,包著嫩嫩白鱔肉,剛剛炸起一咬輕煙飄出,讓炸鱔滾上濃濃南乳醬,幾香口但有點咸,一試無妨。清蒸花蛤,明明係馬刀貝。簡單就是美,全晚最好食既一道菜。留意時間蒸到開口即刻第一時間上菜,鮮甜彈滑散發海水天然咸香,不用任何調味,無添加極美味。燒鵝一隻,沒什麼驚喜或感動位。細小偏瘦的燒鵝,起

清蒸花蛤,明明係馬刀貝。簡單就是美,全晚最好食既一道菜。留意時間蒸到開口即刻第一時間上菜,鮮甜彈滑散發海水天然咸香,不用任何調味,無添加極美味。燒鵝一隻,沒什麼驚喜或感動位。細小偏瘦的燒鵝,起碼無肥膏無油淋淋,只不過無咩肉食。皮香肉嫩,香料味道清爽宜人蠻不錯。

黃金鮮魷,厚厚的脆漿,咸蛋黃菜色好少用到脆漿,正常只會薄薄一層粉底呢。先脆後彈,咸味適中不過份,魷魚味就不太食得到。珊瑚石斑,另外仲有道菜珊瑚蒸蝦,所以推論珊瑚係個汁,其實唔係條斑叫做珊瑚石斑。原來只不過撈泰式雞醬,失望到極點﹗勁咸炸龍脷柳,腍劈劈而且還是腥腥地。

豉油皇煎美蠔,依道菜讚呀!豉油惹味可口,吊出鮮蠔味道,肥美蠔肉飽滿多汁,蔥段炸得非常香噴噴。西蘭花炒牛肉,極鬆腍劈劈滑嘟嘟鮮牛,醃味混濁。西蘭花還算爽甜無過火,合格唔難食。南乳一字骨,雖然炸到油淋淋反晒光,話晒新鮮出爐。異常香口,面脆內嫩,肉汁滴滴,好很彈的質地,溫柔的南乳味,滋味無窮可作招牌菜。

酒糟鮑魚,嫩滑彈彈的,酒醇溫和,甜美輕輕酒香不嗆好食的。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,碟凍殼凍,上檯時沒半點煙。蟶子肉微暖,過熟像魷魚質感,有微弱鮮甜味道。趙為有砂,使我食到戰戰兢兢。不是一味大就好食架,中形會更易處理更美味,試一次便夠。

鹽焗奄仔蟹,香噴噴的鹽焗蟹氣味,上菜速度快到不敢相信,預早蒸好再用鹽翻焗?給我一公一乸兩種風味。焗得過熟,肉及膏都有點乾,幸好肉極甜極鮮,蟹仔細細食得不方便。原盅花膠燉螺頭湯,特濃香甜的老火雞湯味道,肉香螺鮮,雞腳黏黏,薄衣衣花膠滑滑。最緊要啖湯,滾熱辣雞味超然醇厚。

土匪雞,原來要預訂,。好采發現得早,朝早打電話,夜晚有得食!帶好套準備就緒自撕雞,立即扭掉美腿,外層暖暖,裡面熱辣辣,雞油雞汁飛射,這種高溫我雙玉手還免強承受得到。雞皮沒半點脆意,乾乾腍腍的。最嫩的髀肉,少少綿的胸,雞味濃而醃味單調平庸,設置精美的普通咸雞。

金銀蛋浸豆苗,愛食炒菜的我對此道菜色一般,豆苗翠綠爽嫩清甜,夾著高湯咸蛋皮蛋肉碎,濕濕享受也不錯。臘味煲仔飯,無蠔仔粥沽清轉炒飯。只得一煲唔夠分,叫兩煲都只係每人分得一碗仔,大大隻煲但份量超級少喎。撈完先上檯既?微暖唔夠熱,唔係滾熱辣所以使到油感極濃。

我想食飯架!但沒怎麼有飯食,滿口都是蔥花、花生、臘肉、臘腸、膶腸,飯粒比例少得可憐。大量蔥花,臘味肉也不少,但硬掘掘既?每啖都係脆卜卜的花生,微燶帶苦的飯焦,嚥韌的臘腸臘肉,氣味超級芬芳十分吸引,但食味單調麻麻地,沒有衝動想食多碗。飯焦多過飯粒趙到索索聲,不及當年的美味高質,劣評如潮!朋友們齊聲抗議。
小炒王
豉油皇煎美蠔
南乳一字骨
原盅花膠燉螺頭湯
2019-12-02 1284 瀏覽
以前嘅大中華,係要早一日預約先可以食到嘅,同埋係分兩個時段。當日食飯,下午4點幾book 8點半都book到,當日仲要係星期五。大中華嘅酒水係要行出去分開買嘅,可能因為拎唔到酒牌,嘢食都係比較咸。鐵板黑椒豬手係每次黎都必嗌,煮得好稔,好有膠質,黑椒味都好香濃,洋蔥好甜,送飯一流。撈起好咸,無乜特別,可以唔嗌,食完好口渴。炸子雞本身冇乜味,但果皮炸得好脆,雞肉好嫩滑,要靠嗰個南乳汁要有味。香煎墨魚餅,點左甜酸汁幾好味,適合小朋友食。臘味煲仔飯啲飯有啲硬,但係個味都幾香,但係個味都幾香,臘腸潤腸都幾好食。大中華適合同屋企人或者一大班人嚟食嘅

撈起好咸,無乜特別,可以唔嗌,食完好口渴。

香煎墨魚餅,點左甜酸汁幾好味,適合小朋友食。

大中華適合同屋企人或者一大班人嚟食嘅
2019-11-28 818 瀏覽
適逢老公出差,去左嘴刁屋企坐吓跟住佢知道我一個人食晚飯就邀請我同埋佢老公一齊開餐佢話樓下嗰間大中華好出名又好好食叫我一定要試吓本來三個人都食唔到啲乜嘢不過其實我可以食好多嘢就冇所謂啦🤣我真係估唔到佢哋啲餸可以咁大碟首先嚟個黑椒豬手,佢話係呢度嘅招牌菜我又覺得真係好好味喎,佢有咬口肉質夠林,而且真係有好多黑椒粒果然冇介紹錯然後就係另一推介琵琶豆腐琵琶個皮都夠趣👍🏻仲要一碟12粒,每人要食四粒🙈下次都係搵多啲人嚟先好開餐😅賣單嘅時候又唔收我錢😱話請我食生日餐😝我唔客氣啦😛
適逢老公出差,去左嘴刁屋企坐吓
跟住佢知道我一個人食晚飯就邀請我同埋佢老公一齊開餐
佢話樓下嗰間大中華好出名又好好食叫我一定要試吓
本來三個人都食唔到啲乜嘢
不過其實我可以食好多嘢就冇所謂啦🤣
我真係估唔到佢哋啲餸可以咁大碟
首先嚟個黑椒豬手,佢話係呢度嘅招牌菜
果然冇介紹錯
賣單嘅時候又唔收我錢😱話請我食生日餐😝
我唔客氣啦😛

2019-11-16
2019-10-20 1023 瀏覽
一大班朋友打完波,唔知食乜好,但係時間又唔早!突然之間諗起好多年冇幫襯過嘅大中華。就即刻飛車去食啦地點喺長沙灣地鐵站行幾分鐘就到啦。半自助點餐又幾好喎,自己食啲乜就寫係張紙,攞出門口有個靚女就會幫你落單。要啤酒汽水就要行出去佢哋嗰間無名Store買要食甜品行出去轉過彎就係大中華甜品首先介紹佢哋嘅主菜土匪雞,砂鍋臘味煲仔飯,同埋豪餅土匪雞皮脆滑亂但係我覺得有少少鹹,而煲仔飯我覺得硬左D。豪餅就真係好好味,個炸漿唔會好乾,啲豪仔唔會好腥。
一大班朋友打完波,唔知食乜好,
地點喺長沙灣地鐵站行幾分鐘就到啦。
要啤酒汽水就要行出去佢哋嗰間無名Store買
要食甜品行出去轉過彎就係大中華甜品
首先介紹佢哋嘅主菜土匪雞,砂鍋臘味煲仔飯,同埋豪餅

南乳燒鱔
大中華甜品