餐廳: 大中華飯店
資訊:

2021-05-13 224 瀏覽
娘娘說,「上次有支棍撐住隻燒雞的在哪兒?」噢,你說“大中華” ... 幾年沒去了,人氣也因為疫情少了很多,但它仍屹立在深水埗舊區中,希望它繼續堅持,加油!我們拿了那張手寫菜單,看有什麼特別菜式,有,找到了,「東星斑做的水煮魚」,我們還點了一個「蔥花撈豬耳」作開胃菜。「豬耳」先來,賣相很好,香氣撲鼻,豬耳切得很薄,加上大量芫茜蔥和花生,應該很惹味,吃上口,果然不同凡響,啪啪聲的,很有口感,但 ... 慘了,它加了大量花椒油,雖然我們也能吃辣,但總不能一餐有兩個超辣的菜,中伏了!!東星斑水煮魚很足料,除了魚片,還有些班頭腩,它起碼告訴食客它沒有“生鯭充石班”,湯底也很惹味,我們本來還想把湯底打包回家再翻兜,可惜,當天忘了帶食物盒,浪費!!總結,水準依然出色,但菜單要準確在菜單上加註明“辣”!!

總結,水準依然出色,但菜單要準確在菜單上加註明“辣”!!
2021-05-03
2021-05-10 295 瀏覽
母親節同屋企人去食~4餸一湯🤣個湯真係勁好飲,咸蛋芥菜湯,一黎就飲左3碗真係好濃郁好甜。之後叫左個豬手,真係難怪係招牌菜,好好食!個豬腳好滑啲肉都好林。啫啫芥蘭煲都唔錯。好推介大家去食
2021-05-09
2021-05-02 422 瀏覽
Happy Friday, 放工過去長沙灣搵飯食。本身一心諗住排壽司x, 點知搵人去拎票排隊時發現當日額已滿。唯有轉陣啦,行下行下,有人靈機一觸,話附近就係大中華。去到都係搏下有冇位,竟然有,正呀。呢度好得意,自己手寫落單,再俾侍應。我地三個人叫咗四個餸。通常出街食都會叫d自己屋企唔會煮或比較難煮既菜式。首先嚟個鐵板黑椒豬手,一上枱勁大隻,心諗三個人點食,肉夠淋,黑椒汁都好味,呢個係最快上既一道菜。跟住係琵琶豆腐,又係好大碟,有穫氣,不過好快個皮就淋咗,要快食。個煲仔飯,我見每枱都有叫,嚟到時勁大煲,呢個好食,多料,飯又做到粒粒分明,勁多蔥所以好香,我至愛最緊要佢飯焦比例唔錯,必食。最後一道菜係金沙鮮魷,等咗好耐先嚟。呢個都煮得好食,唔會油淋淋,金沙亦包得均勻,脆口嘢,九鈔九食晒最後埋單$450,我覺得性價比唔錯

最緊要佢飯焦比例唔錯,必食。

最後埋單$450,我覺得性價比唔錯
2021-04-08 605 瀏覽
我個friend話呢間係佢最鍾意既餐廳,成日幫襯,今日一試,果然係唔錯啵😋😋2個人嗌左3個餸。都係我例牌食大排檔必叫既餸,我真係好無新意😅 話時話呢到幾搞笑,係要自己寫order落張紙到交俾侍應,同埋野飲可以自己出去買。都幾好,慳返唔少酒水錢,可以係7-11/supermarket直接買野飲入去飲。1. $100 椒鹽九肚魚🐟, 好味,新鮮炸起,不過太熱辣親個咀仔添😂2. $150 🫑🌶豉椒炒蟶子,正!蟶子都幾大隻,仲要大部份殼都整走左先,得果幾隻殼用黎墊底,份量都多3. $100 🐠🍆魚香茄子煲,唔錯唔太咸,送飯一流。3樣餸2個人食其實食唔曬,淨左一大半魚香茄子。埋單$350, 都抵食。會再返黎食😂
3. $100 🐠🍆魚香茄子煲,唔錯唔太咸,送飯一流。

話說好耐冇食大排檔 知道自己同事住深水埗附近 所以叫距去長沙灣食 其中一間係愛文生😂另一間係大中華 我俾大中華既土匪雞所吸引住🥺去到先知土匪雞冇賣了 真係百思不得其解wor招牌菜冇左招牌 🉐️返呢個碳燒燒鵝?原本行健康路線 卻背馳而行😒😒但燒鵝真係好食既 肉質鮮美滋味多汁😍原本菜單寫10隻 最尾黎🉐️8隻 仲話係大大隻但係我真係睇唔出🈶️幾大隻 咬落🉐️肉感好爽但冇乜味 連果皮味都食唔出 好失敗🤣🤣🉐️幾舊既聖子 炒出黎都好食既 可惜份量太少啦😎清甜爽口既菜 我好鍾意食最後想講 服務員既態度好唔耐煩 🥲我都未落完單就走左去 冇D責任感 呢間嘢價錢都幾貴 下次去食其他先🤪🤪🥸
話說好耐冇食大排檔

知道自己同事住深水埗附近

所以叫距去長沙灣食 其中一間係愛文生😂

另一間係大中華 我俾大中華既土匪雞所吸引住🥺

去到先知土匪雞冇賣了 真係百思不得其解wor

招牌菜冇左招牌 🉐️返呢個碳燒燒鵝?

原本行健康路線 卻背馳而行😒😒

最後想講 服務員既態度好唔耐煩 🥲

我都未落完單就走左去 冇D責任感

呢間嘢價錢都幾貴 下次去食其他先🤪🤪🥸
2021-03-14 371 瀏覽
I think this is the best daipaidong in the medium price range bracket. I think this place is superior to oi man sung (愛文生)I had the signature pork knuckle and roast duck. I wish I had enough people to order the suckling pig cause for $600 it is very worth the value cause it is hand roasted!The squid cakes are amazing but wish they would fry them a bit longer. The soup was good a lot of salted egg and veggies and tofu.Amazing place best so far my opinion

• 土匪雞
  • 鐵板黑椒豬手
  • 臘味煲仔飯
  • 墨魚餅
  • 小炒王
大中華飯店之前係電視節目睇過,就已經想試啦環境:有好几間店鋪,而加疫情,坐得好寬落。美食:我地8個人。叫左8樣野黃金鮮魷超好味,咸蛋黃味好足。好脆,好味炸鱔魚都吾錯,魚都几鮮味燒鴨半只好好味,皮都好脆。醬汁都吾錯。墨魚餅入面有好多墨魚粒。好”煙軔”黑椒豬手豬皮好肥味肉質都算好嫩,好味啫啫芥蘭。好細心。芥蘭頭都去左皮。所以芥蘭好嫩,味道都吾錯臘味飯超爆多蔥。個飯都好香,好味飲品:飲品種類少,啤酒要出去外面買員工:都吾錯嘅。店鋪好多,店員吾係成日都在,有咩就出去叫人。價錢:總體: 我地8個人都覺得吾錯。食得開心每人130 蚊 8個餸貴吾貴。見人見智啦。但我個人覺得味道係吾錯,有機會會再去。試其他野。
大中華飯店

之前係電視節目睇過,就已經想試啦

環境:有好几間店鋪,而加疫情,坐得好寬落。

美食:我地8個人。叫左8樣野

黃金鮮魷
超好味,咸蛋黃味好足。好脆,好味

炸鱔魚
都吾錯,魚都几鮮味

燒鴨半只
好好味,皮都好脆。醬汁都吾錯。

墨魚餅
入面有好多墨魚粒。好”煙軔”

黑椒豬手
豬皮好肥味
肉質都算好嫩,好味

啫啫芥蘭。
好細心。芥蘭頭都去左皮。
所以芥蘭好嫩,味道都吾錯

臘味飯
超爆多蔥。個飯都好香,好味

飲品:
飲品種類少,
啤酒要出去外面買

員工:
都吾錯嘅。店鋪好多,店員吾係成日都在,有咩就出去叫人。

價錢:
  • 燒鴨,
  • 黃金鮮魷,
  • ,南乳吊鱔魚
2020-06-09 3927 瀏覽
長沙灣荔枝角我喺呢個地方工作超過20年,只有一班朋友聚會,我哋就會去大中華飯店,佢裏面所主理菜式,真係千變萬化,又能夠配合客人嘅需要。香煎墨魚餅,新鮮熱辣墨魚鮮甜,再配一個泰式雞醬🤗。海鮮豆腐湯,材料新鮮又多,佢會放一啲合時令唧海鮮一齊煲,鮮甜無比。明爐燒鵝,即叫即燒,外皮趣卜卜,鵝肉鮮嫩多汁😆。最好係可以自攜酒水,免開瓶費。請注意,我估呢個服務有機會只提供給熟客仔🤷🏻‍♀️。老實講,🤣🤣每次去呢間飯店,都一定有朋友請,😂😂但價錢真係公道,抵食值得讚許👍。
香煎墨魚餅
即叫即燒燒鵝半隻
黑椒牛仔骨
免開瓶費
2020-05-24 2599 瀏覽
之前從沒去過,聽朋友介紹,專程去,點知咁黑仔,吃中間black shop。罪狀一,找少錢不認帳。個啤酒妹同個啊蟬做賊心虛,當面不敢對質,俾500蚊買50蚊嘢都夠膽死找50話唔知,蝦人地細路唔敢出聲👎罪狀二,啲雞臭嘎!冰鮮扮新鮮👎西蘭花炒牛肉一陣蘇打粉味道,反曬胃口,👎個蠔太腥,臭過果班店員塊面,👎XO醬田雞黎到變薑蔥炒,仲要唔熟👎豬手硬又唔入味👎罪狀三,而且最後才發現是倫伯代言,死得啦。藍店大曬啊👎Pay for bad feeling!名氣都是炒出來,名不符實,👎沒下次👎請都唔黎啊
罪狀二,啲雞臭嘎!冰鮮扮新鮮👎
西蘭花炒牛肉一陣蘇打粉味道,反曬胃口,👎
個蠔太腥,臭過果班店員塊面,👎
XO醬田雞黎到變薑蔥炒,仲要唔熟👎
豬手硬又唔入味👎
罪狀三,而且最後才發現是倫伯代言,死得啦。藍店大曬啊👎
2020-05-17
去到長沙灣,太多好選擇,就去左舊居街囗的大中華雖然經過真係無乜入去既意欲,但朋友都話去,就坐低左坐正個位望住炭爐,“抽風好,唔熱唔臭“食左其他乜野又真係唔記得了因為食到大半,忍唔住叫個燒鵝好食到傻。完。
去到長沙灣,太多好選擇,就去左舊居街囗的大中華
雖然經過真係無乜入去既意欲,但朋友都話去,就坐低左
坐正個位望住炭爐,“抽風好,唔熱唔臭“
食左其他乜野又真係唔記得了
因為食到大半,忍唔住叫個燒鵝
好食到傻。完。
例牌。燒鵝
燒奶豬
  • 炭燒奶豬
2020-02-14 1938 瀏覽
大中華一直都好出名今次黎開附近終於有機會試下臘味煲仔飯同我地平時食開嘅唔同佢用一大個煲去整 入面有好多怱我都係比較鍾意食平時食開果種土匪雞賣相好特別食落肉質都好嫩滑 雞皮都脆嘅蠔餅都係即炸嘅蠔嘅份量都算多 麵粉唔會過多香脆可口鐵板豬手新鮮熱辣成日豬手麵好淋豬皮充滿左骨膠原豬肉就咸咸地黑椒汁多到滿瀉鹹魚煎肉餅都幾特別平時蒸嘅食得多 煎真係好少食有煎魚餅嘅感覺 但係就多左鹹魚超好送飯環境方面佢有好多間鋪但係我地當日就坐左係廁所附近所以一直都覺得有味道食物唔錯幾好食 只是坐廁所附近就麻麻地了
大中華一直都好出名

但係我地當日就坐左係廁所附近
所以一直都覺得有味道
食物唔錯幾好食 只是坐廁所附近就麻麻地了
2020-02-04 1551 瀏覽
朋友聚會地方,地方環境一般,侍應態度都係一般,嘢食還可以,特別係推薦佢地既肥牛薯仔,仲有辣酒煮蜆,肥牛粒薯仔分量大,算抵食,埋單每人$200,還可以接受,而且任我哋坐,冇限時
2020-01-24 1153 瀏覽
今日來到深水埗,好想食大排檔,諗起大中華,數年前食過,真的回味無窮。芥蘭炒牛肉~芥蘭要啱季節,夠嫩炒得爽脆,牛肉夠淋。豬大腸拼椒鹽排骨~豬大腸確實美味無比,食完返尋味,不過非常邪惡。紅燒乳鴿~即叫即炸,小心燙口, 個人認為唔需要沾淮鹽,也不需要喼汁,乳鴿本身已經非常夠味。煲仔飯需要時間,叫咗個黃鱔煲仔飯,蔥粒夠香,花生夠脆,鱔的份量都好多,飯焦粒粒卜卜脆,好欣賞師傅嘅功力,煲仔飯唔易煮,較啱時間上枱最重要。整體來說大中華嘅廚藝 依然keep到,所以今日雖然是平日,依然座無虛席,仲要喺出面等一陣間先可以安排到入座,欣賞你,深水埗之寳。

芥蘭炒牛肉~
芥蘭要啱季節,夠嫩炒得爽脆,牛肉夠淋。

豬大腸拼椒鹽排骨~
豬大腸確實美味無比,食完返尋味,
不過非常邪惡。

紅燒乳鴿~
即叫即炸,小心燙口,
個人認為唔需要沾淮鹽,也不需要喼汁,
乳鴿本身已經非常夠味。

煲仔飯需要時間,叫咗個黃鱔煲仔飯,
蔥粒夠香,花生夠脆,鱔的份量都好多,
飯焦粒粒卜卜脆,好欣賞師傅嘅功力,
煲仔飯唔易煮,較啱時間上枱最重要。

2020-01-21
2020-01-22 606 瀏覽
朋友話好想食羊腩煲。我地做完運動,諗起附近有大中華。宵夜時間來食大大煲既羊腩煲,三百幾蚊係貴d, 份量好足夠,三個人由頭食到尾都仲有羊肉。配料方面,有白蘿蔔,馬蹄,唐芹菜,枝竹,等等。羊腩方面,肉質ok, 有皮,有肥有瘦。可以改善的是醬料,腐乳醬是帶橙色的,不像平時食的味道。另外,我們點了一個花枝餅,大份量。花枝彈牙,香口。這里飲品,要自己在指定士多自購的。我們來慣了,就直接買後才入座,唔使行來行去。

另外,我們點了一個花枝餅,大份量。花枝彈牙,香口。

2019-12-11
$150 (宵夜)
2020-01-15 551 瀏覽
話說有朋友介紹呢間大中華飯店,未試過就去食下啦。入到去,環境一般,同普通大排檔差不多。諗住三個人,見佢無咩客,搵張鬆動少少既台坐。點知服務員又話唔得,係四人以上台。一時又話有人預約左。讓一步,坐其他。打開菜單,平均$100 或以上一味小菜。比一般既貴好多,心諗:都算。試下。簡好野食。叫人落單。仕應話要自己寫。我真係想講句:咩都自助式。串串貢既餐廳咁多人走去食。真係犯賤。比人吹到上天。跟住我寫完單。比佢地又睇唔明。又要講一輪。最後上菜啦。只能講無特別。3個人4樣送,食左$590。味道對唔住個價錢,唔會再黎。名過於實。唔好人地話好食,就跟住話好食。
2020-01-12