2018-12-20
尋晚湊昕昕去YOHO MALL間莆田等埋爸爸一齊食晚餐,上星期六我和閏蜜帶咗佢去尖沙咀莆田食過黃花魚之後就話要再食過,昕昕爸爸決定遷就呢位小朋友去食魚今期莆田推廣的海蠣節簡直係我的至愛,一向喜歡食蠔仔的我之前成日去百樂潮州食蠔仔煎餅,今次莆田海蠣節推廣有$188兩款的優惠,平均每款$94,真係抵過去百樂食,相信我呢期我可以得閒就去食食食~~~由於呢度晚市都多人幫襯,我們去到要等一段時間,服務員給我們椅子方便等候~~~等了好一段時間可以坐梳化位,感覺夠晒舒服~~~前菜的紫菜好脆,在等食物上時我們就以此充饑~~~昕昕一坐在位就大叫食黃花魚,呢位小朋友真係超鍾意食魚,突然諗起我細個時都成日食老媽蒸的魚~~~酥炸椒鹽海蠣外面薄脆內軟,食落去唔會覺得硬仲有少少咸味,易入口之餘令我差點食唔停口~~~福建特色海蠣煎同樣都好好食,D蠔仔淋得來唔會太乾身,食落去感覺不錯~~~興化米粉,米粉好幼,食咗感覺好飽肚~~~酥炒芋芯,外甜內淡,食落去有口感~~~喜歡食菜的爸爸就點咗金湯時蔬,呢盆金盆其實係皮蛋湯,而時蔬係我最喜歡的豆苗,味道不錯,我都食過唔停口~~~聽昕昕嫲嫲講佢間中去莆田食下午茶,睇到份單張先知
等了好一段時間可以坐梳化位,感覺夠晒舒服~~~
前菜的紫菜好脆,在等食物上時我們就以此充饑~~~
興化米粉,米粉好幼,食咗感覺好飽肚~~~
酥炒芋芯,外甜內淡,食落去有口感~~~
聽昕昕嫲嫲講佢間中去莆田食下午茶,睇到份單張先知道下午茶都幾抵食,遲d昕昕晚餐應該有新選擇,唔駛成日去某一、兩間茶樓