餐廳: 富臨飯店阿一鮑魚
資訊:

2017-05-15 13261 瀏覽
阿一呢個名,細細個睇電視時成日都見佢賣廣告。不過從來都未食過,今次都係第一次嚟食由於世伯生日,所以我地一行六個人一於食好啲,叫咗個阿一鮑魚豪華宴(半席)。先嚟富臨四小碟,雖然叫小碟,份量都唔算細。呢碟燒汁牛坑腩片炆得唔錯,油花分佈平土均,食落一啲都唔韌,食落好軟熟。椒鹽鮮魷食落唔油膩,外層鬆脆之餘,入面仍然保持到魷魚嘅爽滑!呢個滷水珍肝荳腐相對前兩個前菜嚟講,比較普通,同一般潮州店食到嘅差不多,無乜驚喜!松茸菰鹿茸螺頭燉湯超足料,味道好鮮甜,飲得出真係煲咗好耐,唔係溝水之後到鮑汁遼參扣鵝掌菜膽拌,鵝掌炆得非常軟腍,近乎入口即溶;而海參入口爽口、富有彈性,好容易就可以咬斷嚼爛,啱晒老人家食。呢條東星班又係抵讚嘅,蒸嘅時間恰度好處,係啱啱熟嘅狀態。肉質嫩滑,唔洗一陣就比我地食清光!鮑汁遼參扣鵝掌菜膽拌好啱老人家食,鵝掌炆得超腍,近乎入口即溶!而遼參就爽滑有咬口,配埋個鮑汁,令到味道再升高一個層次之係係燒雲腿鴿蛋龍蝦球,請恕我學識淺薄,咁大個女都係第一次食鴿蛋,一開始食以為隻蛋唔熟,所以蛋白係半透明。但切開中間一睇,發現蛋黃係熟嘅!正當我地好奇緊廚師點煮,先可以令到蛋黃熟,而蛋白唔熟嘅時候,

之係係燒雲腿鴿蛋龍蝦球,請恕我學識淺薄,咁大個女都係第一次食鴿蛋,一開始食以為隻蛋唔熟,所以蛋白係半透明。但切開中間一睇,發現蛋黃係熟嘅!正當我地好奇緊廚師點煮,先可以令到蛋黃熟,而蛋白唔熟嘅時候,伯母就開始講,原來鴿蛋熟咗就係咁嘅樣
蛋白會係半熟明嘅!哈哈!真係大鄉里出城

鵝肝焗蟹蓋入面超多蟹肉,除咗蟹肉外,仲有洋蔥、蛋、芝士,食落味道好融洽,唔錯!

富臨脆皮雞無乜特別,基本上都係酒樓菜,味道中規中矩 。

最後當然又係美點雙輝,由於太飽,我已經食唔落,不過佢地話味道都OK嘅,唔差!

總括而言,成餐飯世伯都好滿意,唯獨價錢確實有啲偏貴,但一年一次嘅生日飯,開心就無所謂吧
生日