2017-02-15 116 瀏覽
太太很喜歡食上海菜,今日情人節和太太往九龍灣上海婆婆食晚餐慶祝情人節, 我們點了花雕醉雞, 蒜蓉炒白菜仔、小籠包、雲吞湯拉面和炸醬面。花雕醉雞, 醉雞有醇香花雕味, 雞肉肉質鮮嫩, 滲出酒香;蒜蓉白菜仔, 白菜仔爽口爽脆, 炒得乾身不油膩, 配上蒜蓉帶出白菜鮮味;小籠包餐廳主打, 皮薄餡靚, 湯汁夠熱和香濃, 肉質鮮甜, 美味的小籠包;雲吞湯面, 面好爽口彈牙, 雲吞大大粒, 配上爽口蔥花令整個面好豐富,而配菜蛋絲和紅蘿蔔絲好有蛋香和蘿蔔鮮甜, 令整個雲吞湯面食落口感更有層次(要改善的地方是明明要求職員剪面, 最後無剪!);最後炸醬面甜度適中, 面條適中彈牙, 配上炸醬一起食, 開胃面食餐廳座位闊落, 坐得好舒適, 適合情侶聚會晚膳好地方, 今晚情人節相約老婆在上海婆婆食上海菜, 太太食得好開心愉快,開心情人節。

花雕醉雞
炸醬面