2019-07-22 484 瀏覽
朋友新居入伙,一行人係呢到食完飯就上朋友家玩了,我地10個人,book了6點位。我們6點到來,門口已經有人等開門,6點半食店已經坐滿人了。由於未齊人,我地先點了小食醫下肚,先點韭菜鵝紅,鵝紅唔係每一個地方都有得食,呢到既鵝紅,有煙韌既口感,不過略嫌唔係好夠鹹。再來是滷水三寶,我哋叫咗墨魚、鵝腸同埋豬大腸。墨魚刀工好好,切得好薄好靚,唔會好似咬車呔,有鮮味。鵝腸唔腥,冇沙,好味!豬大腸入味,夠林,唔臭!呢3樣野真係好出色!我地多人,叫了一大鍋方魚肉碎粥,好味足料,大大煲夠晒食!普寧炸豆腐,口感似炸鮮奶,好滑,好輕,真係可以一個人食晒成碟!係必食推介!我想講係最遠呢碟餸,叫做薄殻!用九層塔炒,好香好好味,雖然好細隻,但十分鮮甜,用黎撈粥好正!仲要唔係成日有!有的話一定要叫!中間我地仲叫左蠔仔洛、椒鹽炸蠔、兩面黃同埋沙爹牛肉介蘭,每樣都好好食!又大份!每次朋友聚會,都會叫甜品黎做一個完美既終結,我地今次洲左反沙芋,芋頭大件夠林夠棉,外脆內軟!80蚊8舊!心機腐佢!十分值得一食!整體來說,呢間街坊小店性價比高,大碟又唔貴,一班frd可以食到好多唔同既餸!值得一來!係長沙灣站行去都好方便!
我們6點到來,門口已經有人等開門,6點半食店已經坐滿人了。

韭菜鵝紅

滷水三寶

我地多人,叫了一大鍋方魚肉碎粥,好味足料,大大煲夠晒食!
方魚肉碎砂鍋粥

普寧炸豆腐