2019-02-11 145 瀏覽
見個個食評都係好食唔好食,唔再comment咁多啦,反而想寫d大家要注意、餐廳方面可改善嘅嘢.....年初二第一次去,兩點半左右去到,排到轉彎位,因為有小朋友,都想睇吓10分鐘後有冇起息先再決定繼唔繼續排隊,10分鐘、15分鐘後都入到3-4張枱,咁試吓等啦,終於45分鐘後可以入座。想講講排隊個轉彎位係女厠入口,如果男士企喺度等位會有d尷尬,因為起碼都要等一段時間,商場同餐廳應該諗諗點樣可以做好d。好多人都唔知,入座後要自行到cashier落order,因為cashier個counter成日都無人喺度,要企喺度一陣先有人serve;而我哋落order嘅時候可能個waitress心急想去派餐,我哋未講完佢手指已經㩒咗入機,re-confirm 都無,快速比完錢返埋位先check到佢入錯咗杯飲嘢,但個cashier已經無人,唔知去咗邊度,搵到另一個waiter問,佢話要睇吓整好未先,我心諗:你哋落錯order要我飲埋佢? 好彩未整好,可以改單,唔係嘅話可能要硬食。建議餐廳可以放個鈴鈴喺cashier,等有人㸃餐/詢問時可以alert到。15:22 落order: 3份pancakes +

15:22 落order: 3份pancakes + 4杯飲品, 10分鐘嚟幾杯drinks先,30分鐘後,幾杯嘢都差不多飲完都未上pancake,有d火,但見到排喺我哋前面嗰「六人家庭」都未上pancake,唯有睇定d,佢地應該等得耐過我哋;「六人家庭」終於開口問waiter:點解佢地遲過我哋入座但係咁快有pancake? 侍應解釋完兩句,聽到其中一位「六人家庭」的婆婆回應:哦!原來我哋呢d係平民黎嘅!!

事緣原本有個6人卡位清潔後,我哋以為會比我哋入座(我哋5個人),點知waiter跟手放咗個reserve牌,安排我哋搭枱坐,跟著5分鐘後有2位打扮闊太feel嘅女士入座6人卡位,而唔夠5分鐘已經有2份pancakes上咗闊太張枱,不禁令「六人家庭」同我都懷疑同不滿;跟著「六人家庭」投訴完後過咗2-5分鐘,「六人家庭」嗰6份pancakes都陸續上枱;到16:10 見到闊太第3份pancake 都上埋,但佢哋本身果2份仍未食完,我都終於頂唔住要問waiter,得到嘅答案係佢地係VIP guests,之前落咗pre-order,所以佢哋d嘢食會快d上,理論完一輪當然無符,我都知唔關侍應事,但都要佢地知道食客係睇到有問題。我哋亦明白原來我哋d order會因為咁而遲上枱,原本我哋嘅食品係會比VIP先,亦明白隔離嘅婆婆點解咁回應。

其實佢地整pancake嘅時間已經好慢,15分鐘先出得2份pancakes,只見侍應好似好忙咁成日週圍走、㩒電腦,終於16:15 我哋上第一份pancake,50幾分鐘太耐了,相信後來餐廳都加速,之後10分鐘上埋我哋另外2份;其實menu寫20分鐘製作時間有d誤導,就算我走嘅時候侍應同我哋躹哂躬道歉,都無得補番d時間,但最睇唔過眼就係2位闊太仍然喺度慢慢嘆。

呢間聲稱日本嘅pancake店登陸香港,我相信如果喺日本應該唔會安排到咁樣,著重VIP多於平民,not Japan style,建議餐廳可另設一處VIP room,起碼唔使比其他食客見到,指指點點;或者開一個私家煮食爐同廚師,比VIP guest專用。

而平民食客亦要有心理準備,可能要用雙倍時間等餐,所等嘅時間係用喺其他VIP度,因為當日我走嘅時候都有2個reserve 牌放喺不同嘅枱面,相信都好多熟客會幫趁,睇吓自己好唔好彩!

利申:本人不是餐廳老闆或員工,只是一介平民。
2019-02-06