2024-04-03 143 瀏覽
Casa Cucina 以前喺西營盤已經好想試試,依家搬咗去銅鑼灣更方便,所以約朋友👭一齊去 。粉紅色嘅外牆被它吸引着,走進餐廳,感到環境優雅舒適,有家嘅感覺🏡點餐時,店員已送上自家製嘅香草麵包, 麵包鬆軟,配上黑醋橄欖油,好好味😋 我哋太多嘢想試,最後精心挑選咗幾款食物試試。*Octopus Carpaccio 八爪魚切成薄薄一片,鮮甜不韌,火箭菜紅燈籠椒絲鮮甜可口, 沾上羅勒蒜香蛋黃漿和 炸煙肉片更惹味,口感更豐富😋*Duck Ragu Pappardelle 鴨肉闊扁麵, 鴨肉煮得柔軟入味唔騷,醬汁用咗雞肝,所以,有種甘香嘅味道,加上黃葡萄酒同羊奶芝士調味,鹹中带甜,充滿驚喜。自家製作嘅闊扁麵,掛上濃稠嘅醬汁,味道濃郁,口中散發陣陣鴨肉香氣  完全喚醒舌尖上的味蕾👍👍*Seafood Tagliatelle海鮮🦞扁麵條,扁麵條🍝都係自家製作的,硬度適中,口感都特別彈牙。 海鮮有蝦同魷魚粒魷🦑,鲜味十足,份量亦不少。 配上蕃茄去煮,醬汁微酸带有鮮味,加埋香草,好開胃。正😍*Crispy Scale Tilefish魚🐟鱗炸至脆身,造成鱗片口感薄脆。 魚肉肉質嫩滑鮮美且結實。 底部嘅

*Octopus Carpaccio

*Duck Ragu Pappardelle

*Seafood Tagliatelle

*Crispy Scale Tilefish
魚🐟鱗炸至脆身,造成鱗片口感薄脆。 魚肉肉質嫩滑鮮美且結實。 底部嘅醬汁由香橙,蕃茄和魚湯等材料煮成。配上小黃瓜🥒和 薯蓉,口感層次複雜, 擺盤精緻。 真係色香味俱全🤤

*Prime Striploin Tagliata
美國頂級USDA Prime 西冷扒配薯蓉和沙津菜。塊牛扒有八安士重,肉味濃厚亦唔會韌且無筋。牛扒🥩帶點粉嫩食到肉嘅原汁原味,牛肉伴以旁邊嘅牛油薯蓉和肉汁同吃,牛香四溢。配埋個火箭菜和車厘茄. 就不會感到油膩。整體成道菜都拿捏得好好👍

*Tofu Panna Cotta🍧
跟認知嘅豆腐奶凍很不同,它比較似港式豆腐花,意想不到加咗紅糖同豉油,味道 互相融合,出奇地夾。 奶凍質感好滑溜,有淡淡嘅豆香。 整體食味平衡,好味!

*Tiramisu
意大利式蛋糕,咖啡味香濃,中間嘅lady fingers 完全滲透,質感潤滑軟綿,口感充滿酒香。好味😋

整體上,食物質素很好👍,適合節日慶祝或者同朋友聚餐嘅好地方。值得一試!
Octopus Carpaccio
Duck Ragu Pappardelle