2012-01-30 10 瀏覽
第一次試叫左最basic的豚王拉麵, 碗麵一嚟到, 嘩!!! 真係嚇左一跳, 眼見一層厚厚嘅肥豬油浸左係面, 肥到呢~~ 女仔怕肥真係唔敢食. 但既然排左成個半鐘無理由唔食, 死就死啦. 豬骨湯真係好濃好香, 叉燒偏瘦, 無乜特別, 麵身ok, 加埋芝麻更加香口, 本來真係想飲哂個湯, 但實在太肥膩, 加上新年食左唔少乜糕物糕, 唯有放棄. 總括而言, 個人認為豚王未至於是全港最好既拉麵館, 去過日本多次, 上至北海道下至沖繩, 我都未食過咁肥膩既豬油拉麵, 其他如一風堂, 達摩even一平安都好過佢. 價錢又平d, 坐又坐得舒服, 又唔駛等咁耐. 如果有漬物、芝麻蒜頭、冰水依d供應就係傳統日式拉麵, 佢係合格的. 下次唔駛等咁耐的話都會再嚟試試吓其他拉麵.
真係嚇左一跳, 眼見一層厚厚嘅肥豬油浸左係面, 肥到呢~~
有少少敬而遠之的豚王
題外話/補充資料: 加蛋 $15