餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

2015-11-27 2497 瀏覽
上星期Sogo血拼人,同幾個愛拼才會贏嘅好友瘋狂購物,滿載而歸。係大殺四方過後,終於都感受到幾分肚餓。大家二話不說就行過對面金百利開餐。女仔嘅,當然就會揀食日本野。我地揀咗位於7樓嘅築地日本料理。因為時候尚早,仲未有人排隊,好快就可以坐底抖吓,鬆弛一下腳底。見到四人前$588,睇落幾抵食,諗都唔洗諗,就叫咗呢個set。跟餐有四杯特飲,我就點咗凍綠茶牛乳,味道剛好,仲有啲苤芽係入面,飲落健康d。腦海入面不期然諗起“如果太多牛奶味,綠茶味又無碇企,等到綠茶味道返番黎,牛奶味又唔爭氣~” 再黎嘅係刺身拼盤,有三文魚,甜蝦,北寄貝,立魚,重係有一板海膽~~海膽甘香,真係百吃不厭。大家你爭我奪,成為最快被K.O.的一款刺身。甜蝦大隻,鮮甜。真他嘅刺身質素亦相當好。再黎係第二樣推介,松露和牛溫泉玉子沙律。未開始食已經聞到好香嘅黑松露味。將玉子篤破再搞均,令每塊生菜都包滿蛋香同松露香。和牛粒粒代替咗平時嘅煙肉碎,提升沙律口感。卷物有兩款,分別係海膽炸蝦卷,同芒果牛油果卷(應該係,除非唔係)。單靠menu上清水心跳同青龍兩名,真係唔會估到係咩,真係要食咗至知。及後重點有石燒鰻魚炒飯,石頭窩夠熱,窩底有

甜蝦大隻,鮮甜。真他嘅刺身質素亦相當好。

及後重點有石燒鰻魚炒飯,石頭窩夠熱,窩底有飯焦。炒飯粒粒分明,色澤平均,鰻魚汁甜而膩。讚~

成個四人餐仲有燒汁魷魚筒同炒野菜。炒野菜上面佈滿木魚絲,木魚絲隨著熱力搖曳,亦令炒野菜變得無咁孤單。

及後上嘅溫泉玉子牛柳粒石窩飯略為濕潤,因由四個都係女人,到最後都食唔曬啲飯,盡量食曬d牛柳粒。

最後最後,係北海道牛乳奶凍, 口感細滑,牛奶味濃郁。為整餐晚飯畫上完美句號。