2022-01-06 2544 瀏覽
真係估唔到係2022年頭能夠食到呢餐唔係咁易有得食嘅餐廳! 除咗係一年口福嘅好開始,最重要係趕得切喺"禁堂食"前食埋呢次晚餐,真係感恩!今次訂左一圍枱食"金玉滿堂宴"。一家人去食飯除咗開心聚一聚,仲要嘢食水準真係夠好! 唔係誇張,可以話好耐冇食過一餐由頭好食到尾嘅菜式。最難忘嘅包括金蠔,佛跳牆,大海斑兩味,椒鹽陳皮蝦,臘味糯米飯,腰果露…嘩,差唔多講曬出嚟。首先要講過金蠔,老公不嬲對熟咗嘅蠔都麻麻地,今次食完都話食過番尋味,甜甜地又食得出蠔嘅鮮味,其他餐廳都好少食到咁嘅質素。佛跳牆就唔洗講,原個大煲燉,淨係個排場都夠曬你冷! 新鮮鮑魚成串起,山珍海味都有,嗰嚿金華火腿令成煲湯入晒味,就算湯渣都食到舐舐脷😋。跟住海斑兩味,一炸一蒸,炸嘅外脆內嫩,蒸嘅魚肉夠嫩口,兩款都啖啖肉,究竟條魚有幾大呢?一定唔係雪過既魚,真係真材實料,冇得頂👍。係咁以講下隻陳皮蝦,炸到脆卜卜,椒鹽又唔太咸,肉質夠鮮,我連殼都蝕埋。已經好飽嘅情況下,仲可以食多碗臘味糯米飯,簡直係奇蹟。我見佢將臘腸同潤腸剁碎,香味滲入曬糯米飯,做到不油不膩嘅境界。至於甜品嘅腰果露唔係度度有得食,最重要係食得出由腰果磨嘅微粒,唔會太甜,
至於甜品嘅腰果露唔係度度有得食,最重要係食得出由腰果磨嘅微粒,唔會太甜,又唔會過稀,近乎完美,真係好想添飲。
講到咁出神入法,好似好誇張咁。老實講今餐所有同台食客都好滿意!簡稱冇得彈!唯一嘅缺點就係由訂枱度食飯等咗幾個月,呢d真係叫做等到頸都長。
糖桂花餞美國桶蠔
糖桂花餞美國桶蠔