2024-03-08 78 瀏覽
嘩,講到鳳梨咕嚕肉,我就唔禁想起嗰個香港嘅味道!鳳梨咕嚕肉喺香港飲食文化中嘅經典菜式之一,係一道將鳳梨同炸豬肉片炒熟嘅美食。呢道菜嘅特色就係酸甜口感同獨特嘅風味組合。首先,鳳梨咕嚕肉嘅鳳梨係要揀選成熟又多汁嘅新鮮鳳梨,然後切成小塊。而炸豬肉片則係嫩嫩多汁嘅豬肉片,經過炸至金黃酥脆。當你將炸好嘅豬肉片同鳳梨一齊炒熟嘅時候,嗰陣啲鳳梨汁同糖分會同豬肉融合,形成一層甜甜酸酸嘅醬汁,淋在炸豬肉上面,真係好吸引!食落去,首先係那層酥脆嘅炸豬肉,一咬落去就有滿口嘅口感同香氣,真係令人食指大動。而鳳梨嘅酸甜味道,同豬肉嘅鮮嫩口感相結合,帶出嚟一種獨特嘅風味,又酸又甜,令人回味無窮。啲鳳梨塊更加多汁,令菜式更加爽口。而呢道菜嘅色澤亦係十分誘人,金黃色嘅炸豬肉同鮮艷嘅鳳梨塊,令人食欲大增。喺香港,鳳梨咕嚕肉通常會配上香氣四溢嘅白飯,一齊食嘅時候真係絕配!總括而言,鳳梨咕嚕肉係一道充滿香港風味嘅美食。酸甜口感同獨特嘅風味組合,加上酥脆嘅炸豬肉同多汁嘅鳳梨塊,令人回味無窮。如果你嚟到香港,一定要試試呢個道地嘅港式經典菜式!