2020-09-24 1059 瀏覽
約咗朋友嚟百樂中心食午餐,本來提議去吃串燒料理,不過友人話好掛住吉列牛的滋味,咁就一於順應民意,改去位於 22 樓嘅「Kobekyu 吉列牛忌廉烏冬專門店」。由於揀了個下午茶時段到訪,所以店內人客不多,可以隨意揀選座位。無嚟一排,原來餐牌都有少許改動,多咗幾款新菜式,不過友人對吉列牛情有獨鍾,所以一坐低就嚷著要點吉列牛定食套餐,而我就另外再加咗份單骨雞翼。幾款食物很快就送上,先嚐 Kobekyu 滋味單骨雞翼 ($65),雞翼表面沾滿了芝士粉和七味粉,食落辣辣哋,好鬼醒胃,加上單骨嘅關係,好容易就食到肉嘅部份,入口微辣惹味,正!至於個吉列牛定食套餐 ($246)  陣容亦很豐富,套餐包括有兩排吉列熟成牛扒、味噌湯、胡麻豆腐、胡麻車厘茄、白飯、咖喱忌廉烏冬或香辣忌廉雞肉炒麵及飲品。每張桌上都附有一個小巧別緻嘅石板爐,待店員點火後,便可以將牛扒放上爐面輕烤,生熟程度可以按個人喜好自行調校。吉列牛選用了美國熟成牛肩脊,入口肉嫩鮮甜,面層的炸皮薄而香脆,入面的肉色呈迷人粉紅,只需輕烤至半熟便食得。吃時可蘸點隨定食附上的特製 wasabi 蒜蓉沙律醬,味道濃郁且帶微辣,刺激醒胃。咖喱忌廉烏冬可以
咖喱忌廉烏冬可以揀雞肉或牛肉,烏冬面層鋪滿薯蓉忌廉。將雪白嘅忌廉和底層的咖喱烏冬撈勻,忌廉富奶香又厚滑,口感 creamy,烏冬食落煙煙韌韌,配埋嫩滑的雞肉吃,真係無得頂。
套餐包兩罐罐裝汽水,不過亦可以補差額升級至特飲,我點咗 Rose Garden (+$18),而友人就揀咗杯 Passion Punch (+$18)。兩杯梳打水賣相都好靚,尤其是我杯 Rose Garden,以玫瑰糖漿和檸檬汁炮製,入口微酸微甜,加上頂頭的玫瑰乾,傳來陣陣花香,為這頓午餐完美作結。