2015-11-18 740 瀏覽
星期六去抹茶名店都預左要排隊,3點幾排左一個鐘左右。大家攞左飛可以 scan 下張飛上既 QR code,上網可以睇到叫號情況,留意過左兩張飛就要重新排過架喇。鋪頭係商場內唔算大,但裝修得幾靚,門口亦放左唔同食物模型吊你胃口,中意佢唔限時,可以舒舒服服咁食。今日5個人食可以試多好多花款!我就要左個抹茶 zenzai,即係抹茶紅豆湯加日式年糕。Display 非常美麗,湯碗雅緻甚有格調(雖然有啲似精靈球 LoL)。打開碗蓋已經一陣抹茶香,輕嚐一口抹茶,湯質偏流質,而保持傳統風味,有一丁茶澀但甘香非常既 aftertaste。稍將紅豆同抹茶混和,就可以食到紅豆既甜同抹茶既香。日式年糕煙韌到不得了,而家諗起個口都自己咬下咬下咁,米香亦強勁。三種盛有三種甜品,雖然係幾好,但實在唔夠喉!另外配茶可以自己揀。蕨餅上既時間雖然已經有抹茶粉同蜜糖,但都食到蕨餅本身既清香,口感似係啫喱同蒟蒻中間而偏向啫喱多啲。抹茶雪糕黎到已經溶左少少,不過一樣順滑可口。白肉亦煙韌唔"痴牙"~芭菲我無試,賣相則唔夠另一家名店靚,但好在面頭可以先試唔同既料,唔洗撈埋晒黎食,好等大家逐樣品嚐。上面提到配茶,今次點左桃味同葡萄
今日5個人食可以試多好多花款!
我就要左個抹茶 zenzai,即係抹茶紅豆湯加日式年糕。
抹茶zenzai
抹茶雪糕黎到已經溶左少少,不過一樣順滑可口。
白肉亦煙韌唔"痴牙"~
三種盛
抹茶芭菲
焙茶芭菲
上面提到配茶,今次點左桃味同葡萄味。我隔兩個位都聞到好甜既果味,而桃比葡萄更香甜。京林屋都提供左熱水俾客人跟隨指示再沖茶。
果味茶
抹茶 cheesecake