2025-05-09
想喺銅鑼灣搵高質和牛食,非常推介狸小路!專攻北海道十勝產嘅黑毛和牛,用料一流,環境充滿日式風情。壽喜燒 配 霜降A4+和牛 餐廳製作左一張精美嘅教學,等我可以親手試下整傳統壽喜燒。壽喜燒醬汁鹹甜比例啱啱好,煮嘢食嘅時候香氣即刻飄滿成枱。壽喜燒主角係霜降A4+和牛,油花分布均勻,煮熟之後肉質軟嫩,脂肪嘅香氣融入壽喜燒湯汁,一啖入口,非滿足!和牛沾上食用級北海道生雞蛋,瞬間多咗一層滑溜嘅口感,味道更加香濃。蔬菜拼盤種類豐富,菇類吸晒壽喜燒湯底嘅精華,食落仲有少少甜味,非常滿足!北海道海膽高湯涮涮鍋 配 頂級西冷 A5 和牛湯底真係有好多海膽,用料十足,味道極之香濃!如果係日本食同一級數嘅海膽鍋,都要8,000円以上 (HKD$4xx) ,而呢到就$300有找就食到啦。西冷A5和牛油花係最多嘅部分,切片勻稱,入口即溶!海膽濃湯煮過嘅和牛,味道層次更加豐富,脂香喺口腔爆開嗰種感覺,完全係非凡享受!赤身A4+和牛赤身和牛口感較有嚼勁,牛味濃郁。豚五花脂肪分布均勻,煮完之後一啖脂香一啖肉香。
壽喜燒 配 霜降A4+和牛
北海道海膽高湯涮涮鍋 配 頂級西冷 A5 和牛
赤身A4+和牛
赤身和牛口感較有嚼勁,牛味濃郁。
豚五花
脂肪分布均勻,煮完之後一啖脂香一啖肉香。