2020-03-20
今日同男朋友係銅鑼灣行完街之後去左依間樓上居酒屋食晚飯,依間居酒屋主打串燒,餐廳有分普通枱同bar枱,而除左串燒之外仲有烏冬,炒飯同天婦羅等食物🤤仲可以叫sake同朋友慢慢食野傾計🥂前菜條($28)一坐企侍應就俾左碟前菜條我地,有椰菜,紅蘿蔔同青瓜,蘸上味噌醬後味道鹹中帶甜好開胃🥰牛舌厚切($58)牛肋骨($42)蒲燒鰻魚($43)自家制免治豬肉棒($43)食串燒一定要食牛舌😛牛舌好厚身有咬口又吾會韌,而且吾會燒到好乾身,牛肋骨既調味岩岩好,肉味濃郁,鰻魚厚肉嫩滑,醬汁香濃🥰先將溫泉蛋攪拌,再將雞肉棒蘸上蛋汁食,本身醬汁味道帶甜既雞肉棒配上蛋汁一齊食好香口惹味,而且咬落去仲有d雞軟骨口感更加豐富清酒煮大蜆($78)蜆肉雖然吾算係好大隻但勝在份量好多,而且好鮮甜,一路食一路忍吾住飲埋d蜆湯,味道好清甜濃郁,帶有淡淡既清酒味但又吾會苦澀海膽海鮮炒飯($138)炒飯鋪上左兩舊大海膽,依個價錢黎講幾抵食😛海膽味道甘甜,而且用左珍珠米,炒飯粒粒分明,加上仲有帶子同蜆肉,食落去更加香口