2024-01-10 30 瀏覽
今日男朋友帶我嚟到銅鑼灣一間西餐廳,氣氛好浪漫,餐廳中央仲有一個舞台,上面有啲樂器,我諗星期六日夜晚應該會有表演,窗口望出去居高臨下,可以見到銅鑼灣鬧市嘅景色。🎇🌠首先登場的是經典螃蟹龍蝦奶油湯,湯汁濃郁而順滑,螃蟹和龍蝦的鮮味充滿係口腔入面,同時帶有淡淡的奶油香氣,非常開胃。🦞🍲緊接著是慢煮西班牙豬胺,配上紅酒香草醬,搭配上焗薯仔粒、西蘭花和椰菜花等等嘅配菜。豬胺經慢煮後,肉質細嫩多汁,融合了紅酒和香草的獨特風味。🍖🥔🥦最後登場的是美國安格斯肉眼牛排,搭配蘑菇和薯蓉。牛排經過精心烹調,外層烤得香脆,內裡保持著肉質的鮮嫩,切開顏色微微粉紅,蘑菇的香氣和薯蓉的綿密口感都好吸引,呈現出豐富的層次感。🥩🍄🥔