餐廳: SUL JIB 술집
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
又有新餐廳進駐銅鑼灣Times Square 🥳 SUL JIB 술집係一間fine dining韓式居酒屋,高檔時尚嘅風格同一般坊間比較貼地嘅韓國菜唔同,絕對滿足到對生活有要求嘅各位❤️ 🌃 環境 (5/5)SUL JIB 술집位於Times Square頂樓,而且餐廳隔離就係戲院,地理位置優越👍🏻 餐廳行高檔fine dining 路線,設計具現代感得黎又高雅🥰 淺木色結合暖橙色嘅設計帶少少古典韓國風味,好有格調~ 而且餐廳仲有唔少半包廂嘅座位可以自成一角,私隱度幾高🤩 😋 食物 (4/5)🦪 生蠔 $185/ 2隻🌶 芝士泡菜煎餅 $165🐮 韓牛飯 $390😛 韓式年糕 $125🍹 柚子梳打/ 青檸梳打 $48前菜嗌咗生蠔🦪😛 一份有兩隻,唔好以為好少,隻生蠔有成隻手掌咁大㗎✋🏻 生蠔好鮮味,海水味唔會過鹹,口感偏清爽🦪 上面仲有幾粒三文魚籽點綴,令層次感更突出☺️芝士泡菜煎餅超級巨型!有別於一般圓形嘅泡菜煎餅,呢度嘅煎餅係長型㗎😯 上面仲要鋪滿芝士,勁誇張🧀 芝士同泡菜都幾夾,不過個人覺得泡菜味酸咗啲,如果調味balanced啲會更好🤏🏻 呢道份量超大,適合3-4個人share,

🌃 環境 (5/5)

😋 食物 (4/5)
🦪 生蠔 $185/ 2隻
🌶 芝士泡菜煎餅 $165
🐮 韓牛飯 $390
😛 韓式年糕 $125
🍹 柚子梳打/ 青檸梳打 $48

生蠔

芝士泡菜煎餅超級巨型!有別於一般圓形嘅泡菜煎餅,呢度嘅煎餅係長型㗎😯 上面仲要鋪滿芝士,勁誇張🧀 芝士同泡菜都幾夾,不過個人覺得泡菜味酸咗啲,如果調味balanced啲會更好🤏🏻 呢道份量超大,適合3-4個人share,如果唔係實食唔晒🤣

韓牛飯

成晚嘅重頭戲一定係韓牛飯🐮 韓牛飯一個石鍋咁上,上枱熱辣辣咋咋聲🔥 飯上面頭鋪滿晒韓牛粒,超大方,中間仲有粒蛋黃可以拌飯,賣相吸引❤️

韓牛牛味香濃,雖然油脂感無和牛咁重但肉質唔韌,食得返韓國嘅味道🇰🇷 底下用咗紅米,好有咬口又健康😚 好嘅食材只需要簡單嘅調味,成鍋飯以韓牛本身嘅味道為主調,簡簡單單已經好出色❣️

身為煙韌控嘅我又點會錯過韓式年糕呢😛 年糕超級煙韌彈牙,而且好足料,有魚糕,炸芝士同紫菜卷~ 辣醬唔會太辣,食唔到辣嘅朋友都可以一試🌶

飲品方面,柚子梳打同青檸梳打酸酸甜甜好清爽,可以一解食物飽膩嘅感覺🥂

💰 價錢 (4/5)
Average price $600/pp
餐廳定位行中高檔路線,雖然唔及西式fine dining咁貴,但絕對算係貴價韓國菜💸 餐廳環境氛圍真係好好,黎打卡/ 慶祝節日都係一個唔錯嘅選擇😚
生蠔
韓牛飯