2021-03-13
食店: 四姐川菜口痕想食辣野🤤上openrice搵港島嘅川菜,”廚十三”未食過,但似乎午餐先比較抵食。”巢私廚川菜”食過酸菜魚唔錯,不過咁啱裝修中,最後試咗間新野”四姐川菜”食四川私房菜~貪佢款式夠多,不過價錢都唔平,劃一價錢$340一位~四個人去食可以揀3個涼菜+4個熱菜,白飯任裝~張梁一家點餐👦🏻🧒🏻👨🏻👩🏻🌟涼菜🌟1)《招牌四川涼麵》評分(10分滿分):9️⃣食評💬:呢碟麻辣拌麵好香口好惹味~係聞到陣辣味都會留口水🤤麵條彈牙,作為前菜食落好開胃~作為Warm up啱啱好!2)《蒜泥白肉》評分(10滿分):7️⃣食評💬:望落好吸引,但我地一致認為譚仔嘅仲好食🤣呢碟個蒜味同辣味都唔夠濃,不過用嚟送飯係一流!3)《青椒皮蛋》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:唔辣嘅皮蛋,比較𣺉身,搞碎嚟撈飯都唔錯,味道嚟講都係譚仔嘅紅油皮蛋仲惹味啲~🔥主菜🔥1)《毛血旺》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:主要材料有魷魚、鴨血、牛柏葉筍同木耳,辣道7/102)《金湯牛肉》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:呢到最辣嘅就係金湯🥵個湯底係用朝天椒同花椒等等嘅材料熬製而成,辣道10/10!除咗牛肉之外仲有水晶粉吸晒啲湯汁,食得辣嘅可
張梁一家點餐👦🏻🧒🏻👨🏻👩🏻
1)《毛血旺》
食評💬:主要材料有魷魚、鴨血、牛柏葉筍同木耳,辣道7/10
2)《金湯牛肉》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:呢到最辣嘅就係金湯🥵個湯底係用朝天椒同花椒等等嘅材料熬製而成,辣道10/10!除咗牛肉之外仲有水晶粉吸晒啲湯汁,食得辣嘅可以試下,我同呀梁食咗幾啖已經頂唔順🙈
3)《招牌重慶水煮魚》
評分(10分滿分):7️⃣
食評💬:本身想揀酸菜魚,不過最後都係揀水煮魚,因為比較少食😆魚唔係話好滑,但都好食無腥味,略嫌份量唔夠多,每人食4片左右就無了😫
4)《干煸四季豆》
評分(10分滿分):7️⃣
食評💬:無特別影呢碟四季豆🤣四季豆係唔辣嘅,清甜爽脆,食熱氣嘢就要食下菜中和下,會健康啲~
總括嚟講,呢到overall分數係7️⃣
服務唔錯,會主動收碟,問你需唔需要飯等等。食物方面感覺上似快餐,嗌完10分鐘後已經上齊,嘢食夠熱,份量適中,辣道可以但唔夠麻辣,340蚊嚟講算有啲貴,但可以一試~
四姐川菜 (銅鑼灣)📍
銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓