2019-04-10 42 瀏覽
佐敦間隨變雞煲就食得多,今晚朋友就帶左我去銅鑼灣分店個間食晚餐,我先恍然大悟,原來銅鑼灣都有開分店,港島上班人士的好消息。相對於佐敦分店,銅鑼灣分店的風格比較西式路線,走奢華風格,而且環境寬敞,座位都坐得舒適一點。而且,一走入店鋪會發現左邊位置會是吧枱,該位置也可供食雞煲、食串燒及飲生啤,很有特色。更優惠的是,分店有推10點後宵夜時段85折優惠,夜貓子的你絕對不容錯過。揀配料之前,當然是揀主角:雞煲!餐廳有提供幾款口味,有辣有唔辣任均選擇。貪心的我就揀左鴛鴦鍋底,一邊麻辣bb辣,一邊就唔辣。最後的心得都係覺得雞煲食小小辣先有風味,所以餐廳招牌的隨變麻辣雞煲的確十分出色,醬汁味道完全滲入曬雞件入面,雞件的肉質滑溜,好juicy。配料方面:墨魚丸/隨變粉/魚皮餃/冰豆腐/花甲/唐山菜食完雞煲後,就點了一堆火鍋配料。呢間餐廳的貼心之處係每選一款配料,都有提供要一碟或者一份,因應人數而點。火鍋配料方面,最愛手打墨魚丸,口感彈牙,人手製作,相當有誠意。海鮮方面,點了花甲,花甲其實是蜆的一種,非常新鮮,完全無沙,份量亦很多,價錢又唔貴,十分推薦。另外,呢間餐廳的招牌:隨變粉,麵條形狀真係隨心,每條

配料方面:墨魚丸/隨變粉/魚皮餃/冰豆腐/花甲/唐山菜
食完雞煲後,就點了一堆火鍋配料。呢間餐廳的貼心之處係每選一款配料,都有提供要一碟或者一份,因應人數而點。火鍋配料方面,最愛手打墨魚丸,口感彈牙,人手製作,相當有誠意。海鮮方面,點了花甲,花甲其實是蜆的一種,非常新鮮,完全無沙,份量亦很多,價錢又唔貴,十分推薦。另外,呢間餐廳的招牌:隨變粉,麵條形狀真係隨心,每條形狀尺寸都不一樣,口感有點像紅薯粉,透明質感,必點啊!

串燒:一夜情(雞翼包芝士腸)/蘇妹妹(羊肉串)
除左雞煲火鍋等,餐廳亦有提供串燒。完全系因為串燒名稱而點的!望著呢串一夜情,真係感覺好神奇,去骨雞翼完美地包住芝士腸,雙重滋味,人氣必點!另外,蘇妹妹也相當有風味,烤羊肉串,用上秘製醬汁燒,別有一番風味啊。

飲品:藍莓洛神花茶
食完感覺好肥膩,所以就點了一杯藍莓洛神花茶解膩,酸酸甜甜的感覺中和反。
2019-04-02