餐廳: 名都酒樓
資訊:

2010-11-19 186 瀏覽
從來無係呢度飲過茶,反而成日買外賣。在這之前,只識得在大家樂及大快活買lunchbox,金鐘給我的印象是吃的沒有選擇,打工仔唔會餐餐lunch百幾二百甚至幾百蚊個頭呀,又無中上環的地道餐廳,成日一個人食lunch感覺格外淒慘。無計啦,入鄉隨俗,唯有得閒explore吓邊度都有好味的外賣。試過其他如某商場茶寮,胃口不對,真有點食不下咽(純屬個人意見,如有得罪,請勿見怪)。名都是個就手又化算的選擇,攞外賣隊快,收銀更快,而且選擇都算多,食物質素也有保證。個人認為以下兩款最物有所值:1.燒味飯盒:在集團式快餐連鎖店試過太多不愉快經驗,叉油雞飯堂食還好地地,搖身一變外賣飯盒「烘燶叉燒」及「雞下欄」雙拼飯,電話投訴完好返兩日,第三日又固態復萌。無計,燒味師傅都係搵食唶,唔通次次叫佢俾你睇吓先裝盒咩,一陣小妹又變埋Youtube港女主角就無謂啦。所以名都的燒味飯盒值得嘉許,同樣價錢(雙拼飯$30),賣相同食物質素一樣好,而且每次都能保持水準。而家想食外賣燒味都去名都買,開心哂!2. 蒸飯:北菇蒸雞飯,會有些少油膩但北菇和雞肉的鮮味都滲進飯裡去,所以味道還是很不錯的。如果怕唔夠餸,可以加多個點心如鳳

燒味飯盒, 賣相味道一樣好

2. 蒸飯:北菇蒸雞飯,會有些少油膩但北菇和雞肉的鮮味都滲進飯裡去,所以味道還是很不錯的。如果怕唔夠餸,可以加多個點心如鳳爪等,點心外賣看上去吃下去應該跟堂食沒有兩樣。加埋個點心都係$39,仲要有茶啡送,抵啦!

北菇蒸雞飯, 抵食

2010-11-11
5 分鐘 (外賣自取)
燒味飯盒, 賣相味道一樣好
北菇蒸雞飯, 抵食