2024-01-08 85 瀏覽
最近喺金鐘附近轉,居然搵到間正嘅日式飯堂,今日就同大家講吓我喺度食嘅經歷。先嚟個日本帆立貝大根豆乳濃湯,入口先有豆乳嘅滑潤,跟住就係帆立貝嘅鮮美,熱辣辣嘅感覺真係好滿足。小菜就揀咗吞拿昆布伴秋葵,一啖,開胃得滯,啲昆布嘅鹹香同秋葵嘅清爽夾得剛剛好。再講吓主菜,沖繩汁燒大根豬軟骨簡直係食肉愛好者嘅天堂,軟骨炆到爛漫,滿滿嘅膠質,入口即溶噃!至於北海道蟹膏蟹肉味噌飯,嗰香濃嘅蟹味簡直係浸透晒每粒飯,係享受中嘅享受。最後呢,你知我唔會錯過飲品,蜜桃紅茶飲落去既清新又唔膩口,幾好嘅收結。總括黎講,這家店提供嘅飯菜既味道又層次分明,又唔會好貴,係夾硬銀包又想食好嘢嘅打工仔嘅不二選擇。下次路過金鐘,記得唔好錯過喇👍!