2018-05-02 558 瀏覽
小編呢d麻甩系女子 每逢冬天都必定會周圍朝聖唔同店家既煲仔飯! 之前見到電視介紹呢間有金蠔煲仔飯食既舖頭 好似好正咁 即刻忍唔住要黎朝聖!流浮山金蠔拼蝦乾煲仔飯($128)(9.5/10)煲仔飯材料真係超多 三隻金蠔大大隻好飽滿 而且好鮮味多汁 果然係流浮山既名物~蝦乾份量亦都好多 且質素好好 鹹香味滲透整個煲仔飯! 除左材料正 佢個飯底都整得不錯 飯夠乾身 飯焦可以整個鏟起 脆卜卜架! 唔知點解 覺得佢個豉油都好正 唔會太濃味 但係好香 而且唔洗落得多已經帶得出個煲仔飯既香邪惡芝士雞肉煲仔飯($68)(8/10)呢個芝士煲仔飯真係同個名一樣咁邪惡呀 入面有車打同水牛芝士 份量超多 拉絲冇難度呀! 芝士既鹹香同飯焦好夾 再加埋雞肉 粟米 同洋蔥粒 仲有畫龍點睛既煙肉碎 加隻蛋就更加香 感覺其實有d似焗飯~ 不過因為真係好多芝士 一個人食會比較滯 兩個人share會好d

流浮山金蠔拼蝦乾煲仔飯($128)(9.5/10)
流浮山金蠔拼蝦乾煲仔飯

邪惡芝士雞肉煲仔飯($68)(8/10)
邪惡芝士雞肉煲仔飯
流浮山金蠔拼蝦乾煲仔飯