6天前 0 瀏覽
由於老婆想試,老公必定帶佢去食到既使命,就去左榮記食聲稱自行再調配既沙嗲牛肉面,睇佢宣傳片,嘩,煮法係好正確,麵同沙嗲分開煮,攪掂再放埋一齊就上得,好,就會一會呢個好似好勁而且前個排facebook幾個人講好食到飛天既沙嗲牛肉麵,(利申:本人多年前由一入茶餐廳早餐就一定叫沙嗲牛肉麵到改成近幾年多數只叫火腿通),人人口味唔同,沙嗲我就一般,不過佢係濃同傑身,味道夾牛肉都幾好,牛肉就淋,呢兩方面就無乜問題,問題出係出前一丁度,價錢68蚊唔包野飲,個麵食落漿口,嗱,我就好鐘意食出前一丁,出前一丁就煮好個麵先,再另外放落一碗新既滾水度,料包就加先加後無所謂,我就鐘意食彈牙,煮一個出前一丁,一係起骨,一係彈牙,一係淋,佢個做法係起骨做法,煮唔熟,再用滾既沙嗲焗熟佢,大家都試過煮完個麵既水係帶白色,其實就係將佢表面既野清左佢,但佢既做法變左將表面既野一齊食埋,就攪到個麵漿口,浪費左個麵,其實佢可能用普通叫貨既咩大×麵啊,可能仲好,街方生意其實可以平返d, 而家經濟唔太好, 呢個價錢進取過龍,不過我就唔會再試,可能食粉絲好食d, 呢煲野我比50分個沙嗲同牛肉,不過沙嗲在我而言都係落多少少沙嗲加多少少花生就做到,我老婆話寧願入長洲食個個沙嗲通仲開心,完
沙嗲牛肉麵
2020-10-18
2020-10-13 0 瀏覽
最近網上都很火的沙嗲牛肉煲仔麵,作為港女當然要馬上去試吓,我哋叫咗一個沙嗲牛肉煲仔麵,同埋排骨潤腸煲仔飯,老實講去之前已經估到沙嗲牛肉麵可以有幾出神入化,都係一個比較濃味嘅沙嗲牛肉麵放咗喺煲仔入邊咁囉,但係我比較驚喜嘅係個煲仔飯反而做得唔錯,料足、味道剛剛好、潤腸好味
最近網上都很火的沙嗲牛肉煲仔麵,作為港女當然要馬上去試吓,
  • 潤腸排骨煲仔飯
2020-10-12 0 瀏覽
咁今日就試左呢間榮記既粟米肉粒飯!🧐都有聽講過佢呢間煲仔飯非常出名!原本都好想試,特別係佢個芝士煲仔飯!但係因為有其他緊要野要做,所以只好買個外賣自取。講番個粟米肉粒飯,我自己就覺得一般般既!🧐有粟米味但吾足夠,個肉粒肉質偏老左少少,有肉味但吾夠出。個汁都一般般,但係會食到蛋花個蛋味既。可能因為個汁無落忌廉,所以無咁香。或者鹽落得吾夠多,令我覺得個汁吾夠咸。但係如果你係想食少鹽少味精,我諗呢個飯都岩你既。另外個熱奶茶係幾好飲既,沖得幾滑幾香!👍但$49一個粟米肉粒飯,其實偏少貴,所以都係建議大家食番佢個煲仔飯啦!我自己食左咁多年粟米肉粒飯啦,覺得最好食既係大快活!因為粟米汁有落忌廉,而且佢地個肉粒係偏粉紅色既,口感會再嫩D。仲會加多少少火腿黎提升個咸味。絕對係一流!😋而榮記既話,之後有機會,就會想試番佢個芝士煲仔飯!
咁今日就試左呢間榮記既粟米肉粒飯!🧐
都有聽講過佢呢間煲仔飯非常出名!
原本都好想試,特別係佢個芝士煲仔飯!
但係因為有其他緊要野要做,所以只好買個外賣自取。

講番個粟米肉粒飯,我自己就覺得一般般既!🧐
有粟米味但吾足夠,個肉粒肉質偏老左少少,有肉味但吾夠出。
個汁都一般般,但係會食到蛋花個蛋味既。
可能因為個汁無落忌廉,所以無咁香。
或者鹽落得吾夠多,令我覺得個汁吾夠咸。
但係如果你係想食少鹽少味精,我諗呢個飯都岩你既。
另外個熱奶茶係幾好飲既,沖得幾滑幾香!👍

我自己食左咁多年粟米肉粒飯啦,覺得最好食既係大快活!
仲會加多少少火腿黎提升個咸味。
絕對係一流!😋
而榮記既話,之後有機會,就會想試番佢個芝士煲仔飯!
粟米肉粒飯
2020-10-12
5 分鐘 (外賣自取)
2020-10-08 0 瀏覽
叫了该店名物,金蠔煲仔饭,咬落無汁,又唔夠香,究竟金豪的特色是什麼,食完都找不到答案。 蝦干就正常,鋪滿半煲饭面,總共3,4拾仔,蝦干軟硬適中,食極都有,最後食剩一半蝦干。饭做得比較好,夠干身,有饭焦香。兩種餸都無乜油份,達不到油香滲入飯內把饭餸结合起來的效果。有点貌合神離的感覺!總结這煲饭是不合格,用錯食材拼搭效果失敗,$130幾蚊性价比極低。另外叫了杯檸水少甜,饮了幾口覺得太甜。叫老闆娘(我估她是)加点水,結果不了了之没加。到此為止,另找美食。
2020-10-05
2020-09-27 367 瀏覽
看完視頻,見到老闆誠心去流浮山跟民買金作材料,就冒名去慈雲山找這款主打煲仔饭。晚上六時幾就到達,看看門面很舊式的茶記,可能是40年前的裝修。拉門入去不用等就有位,很快就下單金煲仔饭和一杯凍飲。等等等食時看到贴在牆壁的照片,四隻很大的金在饭面上,期待。煲仔饭上枱,打開蓋有三隻但比相片細隻,油香香煆香味一概闻不到。再蓋上蓋三兩分鐘再算,再開蓋都是不覺有香味,心裡不是味兒。開始吃,不硬,咬肚不覺有汁,似食屎的感覺,失望。再食蝦干,不硬但太干身。感覺两种食材都不是做煲仔饭的好配搭。期望煲仔饭基本的油香,餸香都無。再說價錢,$130幾實在物非所值。說實话$60蚊都不值, 對不起這樣說,但是實在失望,不會再去。
2020-09-16 520 瀏覽
一年前睇節目介紹佢地既煲仔飯,今日終於走左上慈雲山食。佢5點開始賣煲仔飯,我5點就入左去食。佢地都有d小炒,不過要6點後先有,所以如果想食煲仔飯又想食小炒,咁就6點先到。我叫左個金蠔拼蝦干煲仔飯同一d小食。煲仔飯真係真,個飯焦脆卜卜,飯既軟硬到適中。好多餸,唔會勁多飯又唔夠餸。西多士就普通茶記西多士🤣🤣🤣我每個煲仔飯都想試🤣🤣🤣🤣 下次再去過!2個女仔食,叫一個煲仔飯+2個小食都幾夠。
我叫左個金蠔拼蝦干煲仔飯同一d小食。
西多士就普通茶記西多士🤣🤣🤣
我每個煲仔飯都想試🤣🤣🤣🤣 下次再去過!
2個女仔食,叫一個煲仔飯+2個小食都幾夠。
2020-09-16
2020-09-14 480 瀏覽
我們二人點了一個金蠔蝦干煲仔飯,一個沙嗲牛肉出前一丁,一杯凍檸水和一罐汽水,盛惠二百幾。煲仔飯 : 蠔和蝦干性質都是乾身關係,所以這煲飯的口感並無一般煲仔飯般有油香味,$133 (還是$138) 一煲,有點失望。沙嗲出前一丁 : 估計厨師加入了花生醬,很香很好食,但出前一丁要加$7,七十幾元一個沙嗲一丁,食水很深。環境 : 舊式茶記,坐位很細,要搭枱。衛生環境唔合格,水杯好舊,有點嚇人。總評 : 性價比低,無論連鎖集團或其他小店,二百幾元還有很多選擇。

2020-05-03 1553 瀏覽
成班朋友唔出得街食,不如係屋企燒下野食啦!嘀朋友個個都為食,真係識好多好窿路買好野食,燒牛肉粒呀!海鮮都好多時會有!今次竟然有燒金蠔!老實講,我唔算好鍾意食蠔,但我見嘀蠔又肥嘟嘟,脹卜卜,燒到好香!真係忍唔住食咗一隻!嘩!燒到條邊脆㗎!咬開嗰時,仲比彈出嚟啲肉汁彈到隻手!原來燒金蠔係咁好食㗎!咁當然係啲蠔靚啦~問我朋友邊度買,佢話上網30士多買,係慈雲山榮記茶餐廳嘅蠔,其實我想去食佢嘀煲仔飯好耐,竟然無心插柳,咁都食到佢嘀金蠔!不過我估咁燒重正過焗啦!香口嘀,下次真係要去試下佢嘀煲仔飯,應該幾正

燒牛肉粒呀!海鮮都好多時會有!今次竟然有燒金蠔!

真係燒到條片邊都脆
賬卜卜㗎

原來燒金蠔係咁好食㗎!咁當然係啲蠔靚啦~問我朋友邊度買,

真係燒到條片邊都脆
賬卜卜㗎
2019-12-05 2700 瀏覽
今日天氣比較凍,得14度左右,所以專登去食煲仔飯,早期在網上見到這𥚃的煲仔飯十分出名,所以專程來試一試!我大約晚上六點四十五分去到,不用等位即入,叫了他們所謂最出名的「黃金蠔蝦干煲仔飯」同「火艷玫瑰肥牛煲仔飯」!首先講下個黃金蠔,食落唔算juicy ,蝦干就正常,但始終蠔同蝦干油份唔重,飯吸收唔到餸嘅油香,所以始終同煲仔飯唔係太夾!再試埋個肥牛煲仔飯,因為落咗玫瑰露,所以好香,肥牛正常,而且用肥牛,油份較重,所以飯有餸的油香!不過價錢要$138就略為進取了,我認為最多值$80!整體來講,兩款價錢最高的煲仔飯都不值$138,一個唔好食,一個就略貴
黃金蠔蝦干煲仔飯
2019-12-05
2019-11-11 1893 瀏覽
好耐冇食過煲仔飯🤤🤤一入到門口見到好多報章食評都讚尼間,令我更加期待叫左兩個煲仔飯一個鹹魚肉餅,一個北菇滑雞等得吾算耐 我諗20至30分鐘左右一上枱未開蓋已經聞到好香🤤🤤打開蓋陣飯焦味勁濃店員幫我地落左秘製醬油再焗1分鐘就食得個醬油好好味,甜甜地少少鹹味同啲飯、肉餅、雞都好夾👍🏼雞大大件,肉餅醃得好夠味飯焦吾會燶曬好脆卜卜真係好正😋😋
好耐冇食過煲仔飯🤤🤤
一入到門口見到好多報章食評都讚尼間,令我更加期待
叫左兩個煲仔飯
一個鹹魚肉餅,一個北菇滑雞
等得吾算耐 我諗20至30分鐘左右
一上枱未開蓋已經聞到好香🤤🤤
打開蓋陣飯焦味勁濃

店員幫我地落左秘製醬油再焗1分鐘就食得
個醬油好好味,甜甜地少少鹹味
同啲飯、肉餅、雞都好夾👍🏼

雞大大件,肉餅醃得好夠味飯焦吾會燶曬
好脆卜卜
真係好正😋😋

北菇滑雞煲仔飯
北菇滑雞煲仔飯
2019-10-01 1749 瀏覽
同事住荃灣區,常常在我耳邊一直都話想去食榮記煲仔飯!😋因為位於慈雲山區!所以就等我呢個黃大仙居民😆帶佢來潮聖!😍😋呢度好有人情味!💕店舖比較懷舊,但老闆就係想保存呢種懷舊既風味!💕雖然外表懷舊!但煲仔飯就十分新穎!👍🏼四個人分別叫咗三個招牌煲仔飯都食唔晒!😃證明份量好足夠!👍🏼😬最特別係個金蠔蝦乾煲仔飯!👍🏼估唔到金蠔同蝦🦐乾擦出黎既火花係咁特別!👍🏼#芝士煲仔飯#金蠔蝦乾煲仔飯#麻辣牛肉煲仔飯#仲有榮老闆服待周到#真係十分好吃同溫暖
#芝士煲仔飯
#金蠔蝦乾煲仔飯
#麻辣牛肉煲仔飯
#仲有榮老闆服待周到
#真係十分好吃同溫暖
2019-04-18 2436 瀏覽
有Heart 創意煲仔飯😍襯天氣未到達夏天既極致😂梗係要把握最後機會去食熱辣辣既煲仔飯!除左一般既鳳爪、排骨、肉餅、臘味之外,佢地仲有極邪惡拉絲什麼必食既芝士煲仔飯😍😍😍同埋仲有肥牛、四川麻辣、金蠔<<今次完全係為左呢樣野而黎既😝聽就聽左流浮山金蠔呢個名好耐🙈食就第一次食,不是專家做唔到評價,外層曬乾左就好似蠔豉咁,而內層就仍然係蠔既軟淋口感😋一隻蠔兩個口感,不過食落去蠔味唔算好濃,味道比較淡🤣🤣可能真係要買番屋企整蜜餞金蠔,應該先仲正🤤聽到個老闆講佢地仲有賣蠔汁同金蠔呢😝有機會試試先😆再講埋佢個芝士飯又真係認真不錯不過加蛋加10蚊就😂😂😂貴呀!個芝士效果就等同韓式芝士咩咩咩咁,比起去食韓國野係平😝如果大家係share 食建議先叫芝士飯,黎左先再叫其他煲仔飯☺️咁就可以係芝士仲溶緊既時候食晒啲芝士😉芝士溶唔溶都好重要!!!總結番佢味道整法都係新穎但略為唔夠重口味🙈個飯焦太燶係食唔到🤣🤣🤣可以當番佢係用煲仔裝既飯得喇!
其實香港咁大,大到連慈雲山响邊我唔知。但呢兩星期,一連就去左兩次,今日係第二次了,如果下星期有時間,都好想再嚟。茶記食飯食飽就算?No No🙅🏻‍♂️!上星期,專程嚟慈雲山當然有原因。芝士保仔飯,有朋友响Facebook分享左張相,第日就即來試!超正,香到不得了,佢加埋隻窩蛋,就變得更滑口,上面又加左適量嘅脆Bacon條,不得了,不得之了! 好再嚟個金蠔飯,叫之前都會諗,照片通常影到肥肥的,煲飯嚟到應該打個7折啦!但嘩,飯到,開蓋,堅肥!食入口好多汁,鮮味十足! 正呀!加埋啲虾乾,甜豉油又幾夾喎!正!走之前老闆介紹,原來佢係流浮山人,所以係自己金蠔!ok,明哂!即係比你玩哂,好嘢! 佢又介紹個麻辣牛肉飯,啲麻辣料係响城都買返嚟,而由於我個人口味關係,我都中意食啲濃味嘢(在我嚟講係好味嘢),所以我今日就又返嚟!不太麻太辣,有香味!香港好多地方嘅麻辣我會形容為死麻死辣,欠缺那”麻香”,呢種麻香,如果你去過重慶或城都,你就會全個城市,四周圍都會smell得到,而呢間茶記個飯,有! ok,又一個驚喜發現!! 會唔會再嚟? 唉!今次走嘅時候,老闆又話個XO醬排骨飯係必試㗎喎! 心諗,你老闆,又唔早

佢又介紹個麻辣牛肉飯,啲麻辣料係响城都買返嚟,而由於我個人口味關係,我都中意食啲濃味嘢(在我嚟講係好味嘢),所以我今日就又返嚟!不太麻太辣,有香味!香港好多地方嘅麻辣我會形容為死麻死辣,欠缺那”麻香”,呢種麻香,如果你去過重慶或城都,你就會全個城市,四周圍都會smell得到,而呢間茶記個飯,有! ok,又一個驚喜發現!! 會唔會再嚟? 唉!今次走嘅時候,老闆又話個XO醬排骨飯係必試㗎喎! 心諗,你老闆,又唔早講!好,但我buy!下星期見 😂!

麻辣牛肉飯
炸雞亦(老香港式)
金蠔乾虾保仔飯
邪惡芝士窩蛋煲仔飯
2019-04-17
麻辣牛肉飯
炸雞亦(老香港式)
金蠔乾虾保仔飯
邪惡芝士窩蛋煲仔飯
  • 邪惡芝士煲仔飯
2019-04-15 1355 瀏覽
住咗慈雲山好幾年,都未幫襯過呢間茶餐廳,原來話呢間茶室嘅煲仔飯都幾出名,同事發起話想試馳名嘅金蠔蝦干煲仔飯,身為慈雲山友,當然要響應一下,一齊去試! 我哋4個人,揀咗3個煲仔飯加一碟小菜。首先,一人一碗靚例湯,夠味但應該無加味精,唔錯!跟住先嚟小菜一碟連白飯,正常水準!第一個煲仔飯出場~火焰玫瑰肥牛煲仔飯,好香玫瑰露酒味,牛唔硬,一上枱先點火燒一燒d牛,名付其實嘅火焰牛!第二個係邪惡芝士煲仔飯,勁多芝士勁香,鍾意芝士嘅一定唔可以錯過!最後當然唔少得主角金蠔蝦干煲仔飯~金蠔大大隻配勁多蝦干,蝦干大大條超好味,自己食一煲應該都大滿足,我哋4個人分,一人少少有d唔夠喉呢!講真,呢度d煲仔飯確實唔錯,但呢個價錢值唔值就真係見人見智,不過個人覺得試吓又無妨嘅! 唯一不足,食食吓突然冷氣開得勁大,吹到d嘢食凍哂,影響質素!
我哋4個人,揀咗3個煲仔飯加一碟小菜。

首先,一人一碗靚例湯,夠味但應該無加味精,唔錯!

豆豉鯪魚油麥菜

跟住先嚟小菜一碟連白飯,正常水準!

邪惡芝士配餐肉煲仔飯

流浮山金蠔蝦干煲仔飯

最後當然唔少得主角金蠔蝦干煲仔飯~

豆豉鯪魚油麥菜
邪惡芝士配餐肉煲仔飯
流浮山金蠔蝦干煲仔飯
  • 芝士煲仔飯
2019-04-11 714 瀏覽
山長水遠去慈雲山食個煲仔飯,有雞肉餐肉同牛肉,而今次叫咗個雞肉,一個芝士煲仔飯,大家記得一定要加蛋,因為會香好多而且唔會好流。雞都算OK, 10分裏面我會比7分,我覺得最正係有金華火腿,而且白飯煮得剛剛好,令到不喜歡吃飯焦的我也把整碗的飯焦都吃掉了,加埋鼓油然後撈埋一齊,簡直是一流!總結:原本我覺得$70一個煲仔飯真的比較貴,但當煲仔飯來到的時候我發現食落真的特別好吃,而且朋友說連鼓油也與別不同,吃得出是用心煮過的,來這裏一定要點一個煲仔飯來吃!