2023-12-21
老細食鱔日記🪱1 財務嘅工作,成日要受人氣。通常埋數時候,啲人先CC然將自己的數交過來,尤其係食鱔老細🪱,“啊邊個邊個,幫我Claim埋佢,一陣過埋數俾我,我宜家趕住要搵人食鱔啦”。月尾d數大堆頭,我都要搵間餐廳食啲嘢大堆頭嘅先得。 🍖 星期六OT完,差唔多3點,個商場的餐廳都冇咩人,尼間台式鋪頭竟然仲有5,6枱,坐低我就知點解。我地叫左滷肉飯,同蜜汁豬扒紫菜飯,少飯。上到枱,仲係滿滿的(要用普通話讀),滷肉飯既魯肉好正,d肉唔會切到好大舊,但每舊都有皮,肥肉,瘦肉,比例好好,再加上肉茉同埋鹹淡得宜鹵肉汁,配合埋白飯一齊食,幸福。但喺個飯其實唔止滷肉,仲有鹹菜,肉絲,葱花同埋芒果,雖然好多嘢,但喺整齊咁排列,我真心希望我個班食鱔嘅同事🪱,俾資料我嘅時候,都可以整整齊齊。而且鹹菜處理得非常之好,唔係果種買完現成即刻喺嗰罌度囉出來咁hea。最重要係個芒果,非常新鮮,完全冇酸味,又冇根,啱啱好中和左滷肉既腻感。 🍖蜜汁豬扒紫菜飯,豬扒炸得太好味喇,新鮮炸起,外面脆卜卜,裡面夠鬆化,仲要加埋又係好脆嘅紫菜,雙重脆味。而且又唔怕乾爭爭,因為豬扒有少量比例既肥膏,配合埋蜜糖汁,同埋一樣滿滿(要用普
月尾d數大堆頭,我都要搵間餐廳食啲嘢大堆頭嘅先得。
🍖蜜汁豬扒紫菜飯,豬扒炸得太好味喇,新鮮炸起,外面脆卜卜,裡面夠鬆化,仲要加埋又係好脆嘅紫菜,雙重脆味。而且又唔怕乾爭爭,因為豬扒有少量比例既肥膏,配合埋蜜糖汁,同埋一樣滿滿(要用普通話讀)的少飯,又係另一心水推介。
🍖小食方面,我地叫左咸既醉雞翼,同埋甜既古早二文治。雞翼處理嘅時間啱啱好,要知道浸花雕浸得太短時間會冇味,浸的太長會變苦。二文治即係芋泥夾餅而且仲會跟炸鮮奶,炸嘅時間又係相當得宜,表皮夠脆又唔會燶。食鱔老細🪱唔識得體諒我,好彩仲有呢間店夠窩心。
🍺✨️飲品我地揀左芝。芋頭鮮奶,同埋檸檬山楂薄荷茶。建議芋頭鮮奶要開蓋飲,咁先至可以飲埋啲芝士,相反薄荷茶要冚蓋飲,焗多d薄荷味出來,好香架。
我決定帶埋老細同啲同事再嚟呢度一次,希望以我真心打動佢地。