2018-01-04
如閣下喜愛重口味路線,偏好咸,香口炸野的話,呢間 "老闆娘米線" 一定係你嘅勁歌推介喔!由於而家係冬天關係,所以 "老闆娘米線" 營業時間如常 (因為夏天黎佢地開 17:00 架),今日我地 "餓底集團" 一行 3 人慕名而來,我地大概 12 點 4 個字到,剛剛開門已經排緊人龍,我心諗 : "真係咁堅 ?" 等左差別多半個鐘左右我地就被安排入座。我地分別嗌左 3 碗米線 : 麻辣 + 麻酸辣 + 酸辣,平均一碗 42 蚊起跳 (記住每碗係一款餸,加餸每款另加 10 蚊) ,我地每人嗌左 3 餸 "些牙",咁一定會嗌嘅係豬潤,仲有佢地個招牌炸雞球,反斗蝦膠豆卜同埋魚肉腐皮卷!我個朋友就點左鹵水豬肚同豬粉腸。碗野黎到第一眼望落係偏油嘅,成碗米線嘅份量係大同多嘅 (與其他品牌嘅米線相比較) 我自己嗌左麻酸辣湯 "中辣",第一啖試個湯,首先係食到麻先嘅,之後就覺得偏咸同有少少辣,米線幼身彈牙嘅,唔錯,豬潤厚切食落好嫩,幾好味,我試我朋友嘅鹵水豬肚同豬粉腸都好好味,炆到入哂味又夠冧,正!但個招牌炸雞球同魚肉腐皮卷就真心失望,雞球係外脆內嫩,但好好好咸,坐我地隔離嘅食客都不約而同嗌咸,咸到想大啖
但個招牌炸雞球同魚肉腐皮卷就真心失望,雞球係外脆內嫩,但好好好咸,坐我地隔離嘅食客都不約而同嗌咸,咸到想大啖大啖啪一罐可樂囉!至於魚肉腐皮卷,啲魚肉好似未熟透咁又無咬口啊,唔掂!
之後再繼續食米線,後尾碗野越食越咸啊…
總結 : 如果唔駛排隊嘅話,有機會 或者 有可能再黎,但以 62 蚊一碗米線黎講,
係荃灣區 雄記 或 景霖 會食得更好更豐富囉!
鹵水