餐廳: 金祥排骨麵
資訊:

2020-12-04 383 瀏覽
今日同 P san 仲有屋企人嚟到西環, 到醫肚時間, 就揀咗喱間金祥排骨麵試吓。 可能係 lunch time, 去到要喺店外排隊, 等咗大概 10 分鐘指定動作後, 就由店員安排入座。  一場嚟到, 當然要試佢嘅精選推介菜膽雲吞排骨麵啦! 食物一上枱, 排骨似我哋一般食嘅豬扒, 但係無骨的, 雖然係雙併, 但份量都幾多吓, 有一整塊排骨, 連菜膽雲吞都有四隻, 仲要唔細隻。 味道方面, 排骨外皮酥脆, 肉雖然唔係嫩滑, 但都有少少肉汁, 而且無用梳打粉拿過, 有些少豬肉本身嘅味道, 醃得恰到好處, 唔會太鹹而無咗啲豬味; 菜膽雲吞方面, 皮薄, 而餡料亦非常足, 肉同菜比例均衡, 肉唔會好肥而且有肉味, 再配埋菜有少少爽口, 真係非常美味, 但個湯係比較淡味, 咁樣反而唔會令雲吞同豬扒嘅肉味被蓋過; 麵方面亦好爽口, 唔會煮到林晒, 口感一流。而排骨粗炒麵, 店家都係配同湯麵一樣嘅排骨, 而粗炒就唔係我嘅 favorite, 所以覺得無乜特別, 但味道不錯。跟住喱個炸鯪魚肉腐皮卷係一個唔錯嘅小食, 只係 $20 三個人每人都可以食到 2 - 3 件, 有鯪魚味, 又有少少陳皮味,

菜膽雲吞排骨麵

排骨粗炒麵

跟住喱個炸鯪魚肉腐皮卷係一個唔錯嘅小食, 只係 $20 三個人每人都可以食到 2 - 3 件, 有鯪魚味, 又有少少陳皮味, 有真材實料嘅感覺, 而且外皮用腐皮包住炸到好脆, 好可口。
炸鯪魚肉腐皮卷

總括嚟講, 喱間小店真係抵食又好食, 而且店員又有禮同有耐性, 真係不錯吃喔! 唯獨係枱比較細, 如果多人會坐得有啲迫。
2020-11-26
菜膽雲吞排骨麵