餐廳: Blue Supreme
資訊:

2022-11-04 903 瀏覽
喺香港,主攻精釀啤酒嘅地方唔算好多,Blue Supreme 更加係以酸啤類嘅啤酒掛帥,實屬難得。 今次我地亦係為左比利時酸啤「神廠」Brasserie-Brouwerij Cantillon 新一批上架而嚟,Blue Supreme 亦有特別提供 Cantillon beer flight,可以飲多幾款之餘仲送埋一個有法國 soft cheese Livarot 嘅 cheese plate,Livarot 比較柔和同 nutty 嘅味道配合 Cantillon 嘅複雜性同酸度係非常之襯,我地試左另一隻芝士 Brillat Savarin,如果純比較芝士的話其實比Livarot更精采,但係比較搶風頭嘅味道就好明顯影響到酸啤嘅聞香同味道喇~ 一邊飲酒, 一邊再叫其他野食喇~ 先叫左個 Fish Taco ,之前介紹另一間餐廳嘅時候都提過,Taco 就好似雞蛋仔或者咖哩魚蛋咁,要將呢啲咁出色嘅 街頭美食 變成 餐廳菜式 係有一定嘅風險,呢個 Fish Taco 亦有呢個情況,問我好唔好食呢? 好食嘅! 但係細左啲 亦無咩特別因為係喺 Blue Supreme 呢度咁有水準嘅地方食而加
Brasserie-Brouwerij Cantillon

Livarot Cheese Plate

Brillat Savarin  Cheese  Plate

提過,Taco 就好似雞蛋仔或者咖哩魚蛋咁,要將呢啲咁出色嘅 街頭美食 變成 餐廳菜式 係有一定嘅風險,呢個 Fish Taco 亦有呢個情況,問我好唔好食呢? 好食嘅! 但係細左啲 亦無咩特別因為係喺 Blue Supreme 呢度咁有水準嘅地方食而加乘左,變相就有少少失色喇。
Fish  Taco

食完頭盤;食完小食,咁就梗係到主菜啦,先介紹下佢個油封鴨漢堡(Duck Confit Burger),上台嘅賣相已經好吸引,一上枱隔離左右都立即問係咩嚟,厚厚嘅鴨肉上面有大大隻煎鴨蛋,加埋軟身又滿滿油香嘅包,咬落去加埋爆蛋黃,爽! 佢伴碟有啲石榴籽沙律,酸酸地又可以中和返啲油膩感。
Duck Confit Burger

最後就係喺呢度食極都唔厭嘅 牛羊鬆餅(Beef & Lamb Muffin),唔好睇佢好似唔係好巨,爆晒汁嘅牛加羊漢堡,加埋芝士同洋蔥,絕對係可以滿足到你嘅一個包,佢有條醃青瓜可以畀你加埋落去,如果唔鍾意,飲多啖酸啤解下膩都係一個好方法~
Beef & Lamb Muffin

順帶一提,呢度星期六日都係好多酒友放狗嘅地方,如果想帶埋你主人 chill 返杯呢度都係好選擇
Brasserie-Brouwerij Cantillon
Livarot Cheese Plate