2017-12-18
收左工想近近地係公司附近搵食,所以就睇一睇自己個收藏LIST。見到呢間好多好評,價錢係港島區黎講又算抵既小店。行到黎都只係6點半,唔駛等位,仲可以揀位添~我中意試新野,所以一去就揀左個期間限定既避風塘豬扒配粗面(我都知個配搭麻麻地架啦,不過鬼叫我中意食面多過飯咩),而朋友就叫左個咖喱豬扒飯避風塘豬扒配粗面 ($58)嘩嘩嘩~~成碗飯真係好多!! 顏色吸引,分量驚人,香味撲鼻 見到都好滿足不得之了,影完相馬上就要起筷由於炸蒜好多,蓋過哂D豬扒,所以影唔到豬扒既分量,其實有成5大塊!! 重點係厚切架!!!厚切架!! 厚豬扒熱辣辣、外脆入嫩、肉質唔乾唔鞋、有肉汁、啖啖肉,配埋個炸蒜更惹味本身以為個面同炸蒜兩樣乾既野就咁齋撈,點知原來有醬油係底,用黎整濕同比D味個面。個避風塘料粉整得唔錯,唔會太鹹,又香蒜味,只係嫌炸蒜硬得制,如果炸蒜係酥脆款會更好。相信配飯比面更優,下次黎如果仲有呢款避風塘豬扒,一定一定要配飯咖喱豬扒飯加可樂 ($63)呢個飯無論係個樣同味道,同避風塘豬扒相比之下都唔算特別。咖哩係微辣,茶餐廳口味;薯仔則係白烚後再放入咖哩中,只有薯味;而豬扒同樣大塊同厚,飯既分量都好多,男士
避風塘豬扒配粗面 ($58)
避風塘豬扒粗面
不得之了,影完相馬上就要起筷
避風塘豬扒粗面
咖喱豬扒飯加可樂 ($63)
咖哩豬扒飯配可樂
呢個飯無論係個樣同味道,同避風塘豬扒相比之下都唔算特別。
咖哩豬扒飯配可樂
而豬扒同樣大塊同厚,飯既分量都好多,男士食既話應該都夠飽。
咖哩豬扒飯配可樂
朋友邊食邊話我果個避風塘豬扒好食D,嘿嘿~我都係咁話。下次一定要試呢度個招牌人氣之選--滷肉汁豬扒飯!!