2018-09-04
上星期去咗一間好食又抵食嘅日本 料理,“北海道爐端燒”位置於亞士厘道捷利商業大廈3樓,唔係朋友介紹都唔知道嗰度有間咁正嘅日本菜。餐廳食物品種多元化,有刺身、壽司、爐端燒、炸物、拉麵等等, 仲有清酒啤酒等等嘅飲品, 梗有一款 啱你口味。明太子茶漬飯 $32唔係咁多 日本料理店有茶漬飯食,茶漬飯可選明太子、梅或鮭,我哋食咗明太子茶漬飯,明太子分量夠多,配埋紫菜、米通同茶一齊食味道太濃,又唔會太淡,味道剛剛好。帶子烏賊燒 $48呢個燒餅係大阪燒嘅一種,帶子同魷魚作餡料,餡料夠多,面頭煎香脆,配埋燒汁、沙律醬、紫菜,味道一流。神奇炒麵 $62呢個炒麵個名真係夠曬神奇,佢餡料主要有豚肉、椰菜、 洋蔥等等,味道帶一點咸,而麵條嘅口感夠彈牙, 雖然發現唔到有咩神奇,但係都幾好味。明太子雞蛋卷 $68要雞蛋捲十分好味,明太子餡料十分之多,蛋捲唔會煮到過火而太老, 口感非常juicy,必食推介。炸明太子雞翼 $52我發覺餐廳都有比較多用明太子嘅做嘅菜式,呢款雞翼將明太子釀入雞翼中間,外表炸得金黃香脆,裏面嫩滑有口感,絕對好味。炸年糕 $48炸年糕一碟三件,外表又香又脆,年糕內層混合芝士,非常香又嫩滑 口
明太子茶漬飯 $32
帶子烏賊燒 $48
神奇炒麵 $62
明太子雞蛋卷 $68
炸明太子雞翼 $52
炸年糕 $48
炸年糕一碟三件,外表又香又脆,年糕內層混合芝士,非常香又嫩滑 口感冇得頂。
香酥雞軟骨 $48
雞軟骨分量彼多,可能我比較偏好炸物,所以好喜歡餐廳嘅炸物,雞軟骨每一粒都係炸得金黃香脆,但係味道如果咸一啲會比較好。
河豚乾 $68
壓軸好味嘅食品絕對係呢個河豚乾,河豚乾燒得乾但唔會韌,加埋醬汁燒,味道非常好,又一必食推介。