餐廳: 1963 木十豆寸
資訊:

2021-09-05 234 瀏覽
呢排係灣仔返工,梗係搵下附近有咩好食,於是就來到呢間主打台南菜餐廳。間野叫:木十豆寸,原來係‘樹’的拆法,開頭我仲行錯路,入左人地住宅個邊上,心想,點解棟鐵閘鎖左,後來門口個保安先同我講係隔離行樓梯上。餐廳位於唐樓2樓,一入去映入眼前已經好懷舊,各種各樣物品會陳列係你眼前,打卡一流,因為我無booking,所以等左大概10分鐘就有位了,lunch餐牌其實好多嘢都想試,最後係掙扎之下選左‘養生藥膳排骨湯飯’同’樹子水蓮‘,水蓮我真係愛好者,自從去陽明山食過之後就愛上了,而家除左牛大人有得食,估唔到係呢度比我見到,咁梗係叫啦。呢度似係成家台灣人主理,聽口音都聽得出,食物味道ok,藥膳味都ok,排骨都夠淋身,肉質偏瘦,不過我偏重口味,如果重到好似‘十全大補骨’隻味就好啦😂,水蓮爽口,食落去好有口感,果然水蓮都係用炒最好食,推薦。呢間主要食個氣氛同環境,記得book位。

呢間主要食個氣氛同環境,記得book位。
2021-09-04