2017-04-20 646 瀏覽
話說屋企附近開左間韓國餐廳,自問自己幾中意韓食,而且都聽大埔果間個朵,所以對今次新開既Sister Korea Cafe非常有興趣!同埋韓國菜式都好適合一大班人圍埋一齊食,平時都係同FD食開,今次就帶屋企人試試新野~餐廳位於元洲商場,地理好方便又近地鐵站。環境頗大,四人位居多,都可以坐到好多枱客,店內色彩繽紛,充滿韓味。另外,有部份店家係韓國人黎,感覺夠晒地道!中意佢既MEAU設計,文字清晰再加上大部份菜式都有圖參考,簡單易明。大家一坐低,店員就主動放低5款韓式配菜,包括有大白菜泡菜、辣蘿蔔絲、芽菜、菠菜,當開胃小食、配菜都得。火山脆皮豆腐,炸至脆身既豆腐表面淋左一層韓式辣醬,帶啲甜辣,所以唔食辣既人都接受到,而且豆腐口感外脆內軟,內裡細滑,又香又甜,價錢相對上抵食,推薦一食~飛機醬缸醃蟹,去韓國必食既醬油蟹,呢間賣相都幾吸引,店員會幫我地刮好蟹肉蟹膏,再淋上醬汁同飯一齊搞拌,搞拌期間已經有陣陣鮮香既氣味撲鼻而黎,遠觀已經流晒口水。搞拌好後就係咁樣喇~望上去平平無奇,但食一之下就會令人上癮,蟹肉鮮香味同白飯融為一體,黏黏既口感再加上鮮甜蟹味,就咁生食醬油蟹對我屋企人黎唔係幾接受到,但拌
話說屋企附近開左間韓國餐廳,

自問自己幾中意韓食,而且都聽大埔果間個朵,

同埋韓國菜式都好適合一大班人圍埋一齊食,

平時都係同FD食開,今次就帶屋企人試試新野~
餐廳位於元洲商場,地理好方便又近地鐵站。

另外,有部份店家係韓國人黎,感覺夠晒地道!
韓式配菜
大家一坐低,店員就主動放低5款韓式配菜,

火山脆皮豆腐

飛機醬缸醃蟹
飛機醬缸醃蟹,去韓國必食既醬油蟹,呢間賣相都幾吸引,

店員會幫我地刮好蟹肉蟹膏,再淋上醬汁同飯一齊搞拌,

搞拌期間已經有陣陣鮮香既氣味撲鼻而黎,遠觀已經流晒口水。
飛機醬缸醃蟹

蟹肉鮮香味同白飯融為一體,黏黏既口感再加上鮮甜蟹味,

就咁生食醬油蟹對我屋企人黎唔係幾接受到,但拌入白飯中就唔同講法,

仲增加幾分特別同喜愛,整體黎講都唔錯~
部隊芝士拉麵蛋邊鍋
部隊芝士拉麵蛋邊鍋
部隊芝士拉麵蛋邊鍋,諗住大家來個牛肉部隊鍋,

不過材料比較上冇咁豐富,而且湯底未話特別好食,

感覺一般,大家驚喜都不大呢~
雙層草莓柚子沙冰
雙層草莓柚子沙冰,沙冰口感軟綿,味道香甜,柚子味更為清新。
韓國菠蘿冰
韓國菠蘿冰,大大件菠蘿放係眼前,場面震撼,而且內裡真係有菠蘿冰,

一邊菠蘿沙冰,一邊菠蘿冰都米話唔飽,味道就甜爽又冰涼。
火山脆皮豆腐
雙層草莓柚子沙冰