2018-10-18
遠道而來將軍澳為了呢一餐 , 朋友勁推薦我來這間餐廳 Say Cheese雖然我真係未聽過呢間餐廳, 但我會相信朋友的眼光。 我比她先來到餐廳,店員很有禮貌地帶位, 見到我披著披肩, 主動遞上暖水,難得的窩心。 餐廳以Open Kitchen 形式, 所有菜式即點即做。裝修以迎合家庭客人為主,略帶美式餐廳的影子,無論四人卡位和長枱也不迫夾, 全店燈光以暖色系, 感覺很舒服。不久朋友和她的小朋友來到, 點菜當然由她代勞。 我亦細看一下餐牌, 由兒童餐、頭盤、主菜也一應俱全。 但甜品部份先係最吸精,一本餐牌內分別列 有窩夫山系列、 經典鬆餅系列、多士磚系列、 心太軟系列、木糠布甸系列、意大利雪糕系列。 咪話正常人睇到眼到花, 對於身為甜品控的自己而言絕到是心花怒放。朋友為我選了清清地既頭盤 $72大菇肉厚;蟹肉甜香再加上白汁焗到香噴噴, 口感JUICY豐富又好味。 主菜點了兩款 店員為我們介紹 $168 時我和朋友不約而同也想試。做法是將西班牙黑毛豬慢煮數小時後再煎香,加上燒汁。西班牙黑毛豬肉比一般豬扒厚幾倍,外層帶點焦香肉香富有嚼勁,油香四溢肉味濃郁,肉味突出十分誘人。肥膏位入
雖然我真係未聽過呢間餐廳, 但我會相信朋友的眼光。
餐廳以Open Kitchen 形式, 所有菜式即點即做。
不久朋友和她的小朋友來到, 點菜當然由她代勞。
我亦細看一下餐牌, 由兒童餐、頭盤、主菜也一應俱全。
但甜品部份先係最吸精,一本餐牌內分別列 有
朋友為我選了清清地既頭盤 [焗芝士蟹肉龍葵菇] $72
主菜點了兩款
店員為我們介紹 [慢煮西班牙黑毛豬安配蘋果蓉 ]$168 時我和朋友不約而同也想試。
西班牙黑毛豬肉比一般豬扒厚幾倍,
肥膏位入口溶化, 令人充滿罪惡感。
我每次吃扒也不會放過配菜部份,慣常吃到的薯蓉換上蘋果蓉,味道酸酸甜甜減低飽濟感。
烤薯仔也夠粉糯,好味必試。
香辣蒜片蘆筍虎蝦意粉$128
我2/3 手掌咁大, 蝦肉爽口新鮮,色香味俱全。
因為有小朋友想食甜品, 所以甜品一於打孖上。
抹茶木糠布丁伴雪糕 $42
層層疊疊的木糠布丁已經夠吸精,餅乾碎和奶油的比例足,口感較滑,微微滲出芝士味,
抹茶味恰到好處加埋甜糯紅豆一齊食真係超越美味。嫌木糠布丁未夠喉可以食埋旁邊的 抹茶雪糕伴奧利奧餅乾碎 ,
不過我就將佢留比小朋友慢慢嘆, 因為我要迎接另一抹茶甜品。
抹茶心太軟 $62
郁,但牛油味也不相伯仲, 較為甜膩。
最後點了一壺 [香橙柚子茶] $45
謝謝友人的推介及請客,SAY CHEESE 絕對是適合大人細路來開餐的地方。