2018-12-02
過江龍嘢飲飲得多,過江龍火鍋就食得少,今次同火鍋朋友興緻勃勃咁想試寬巷子嘅火鍋,就係想知點解佢咁出名。點咗紅泥小染同養生白鳳,中間嘅圓形有一邊有小孔,令小染鍋嘅辣味唔會越食越淡。小染有鴨血同豆腐,白鳳就有蟲草花同烏雞。山渣紅果汁非常解渴,入口到喉嚨有沙沙哋嘅甘甜同酸意,開胃醒神。甜甜圈係喺蝦膠上面有啲果仁粒,咬落彈牙,入面有少少流心嘅芥末饀。蝦肉餃子非常彈牙鮮味,飽滿嘅內饀配上薄滑嘅外皮,無論落小染定白鳳都非常好味。枝仔冰上面有少少桂花醬,下面係包得緊緻嘅魚膠,保持彈牙口感,仲要有變化,令人不失驚喜。墨條牛軋係墨魚滑加上墨汁而成,冇枝仔冰咁彈牙,但更為鮮香,個人覺得落小染鍋更加好味。玫瑰松坂豬係整個加上蛋白放入去鍋度煮,雖然我少食豬但都感受到佢嘅肉質非常鮮嫩,久煮都冇乜問題。加上成個玫瑰放入鍋嘅視覺效果非常出色。花團錦簇嘅視覺效果比玫瑰松坂更加出色,裡面嘅菜種亦都不少,新鮮甘甜嘅旺牙白依舊係我最愛。