2021-05-08 501 瀏覽
今日收工同朋友突然想食台灣野,記得之前lunch黎過Tower 535地庫見到有間新開嘅過江龍台灣麵🍜見到餐牌介紹都覺得佢嘅台灣麵幾吸引而且價錢又唔算貴,就入去試吓啦!坐低之後再仔細睇佢嘅餐牌,原來佢哋嘅台灣麵嘅湯底都係由新鮮牛肉同埋多種藥材熬製出來的,所以決定試吓佢嘅原味牛肉麵,仲試埋個手撕雞乾拌麵都好吸引!食台灣麵梗係要叫珍珠奶茶🧋原味牛肉麵 $84他們家的麵條全部都可以選擇要幼麵或者手工麵,我自己本來就比較喜歡吃粗麵,就揀咗手工麵🍜當碗牛肉麵到咗之後,他的手工麵真係有驚喜,店員介紹每次刀削麵。嚟到麵條比我想像中更粗身,而且口感好滑,似足涼皮咁🤩牛肉呈條狀,份量都多,大約有4件,都好大件,再加上肉質有半根半肉,非常有口感又彈性!再加上個湯底又唔會太咸唔油,基本上我就飲晒個湯,飲完個湯都唔會覺得口好乾❤️蒜香手撕雞乾拌麵 $78乾拌麵我哋都係選擇左粗手工麵,它麵還配了一隻糖心蛋!拌麵一嚟到嘅時候都聞到好香蒜香味,再加上叫咗粗身嘅手工麵,拌麵醬惹味香口,再配上花生碎和炒蒜香粒,令到拌麵的口感層次增加了!紅油炒手 $48這道紅油炒手上到來的時候,見到有很多芽菜,撥開芽菜就見到有大約五隻炒手

原味牛肉麵 $84
原味牛肉麵

蒜香手撕雞乾拌麵 $78

紅油炒手 $48
這道紅油炒手上到來的時候,見到有很多芽菜,撥開芽菜就見到有大約五隻炒手🥟數量不多但係勝在每隻皮薄餡靚,食得出似鮮蝦雲吞。我覺得他是比較偏辣的,似係用豆瓣醬再加辣肉碎,令到成個紅油抄手偏麻辣🌶
紅油炒手

🧋香芋珍珠奶茶、胚芽珍珠奶茶 $28
香芋珍珠奶茶係好香香芋味道,雖然沒有走甜的選擇,但是香芋嘅味道好突出又不會覺得太甜🤩胚芽珍珠奶茶好濃的奶茶味,喜歡飲台式奶茶就可以試吓
原味牛肉麵
紅油炒手