2019-04-21
適逢連假落雨落到天都黑,聰明的我沒有外遊😏望住個天,掐指一算,今日仲唔食佢?老闆娘雲南米線,可以話係荃灣第一米線,食米線自然想佢,中午夜晚都有人龍,而佢亦都只開依兩段時間,而就快夏天,依照慣例到暑假太熱連午市都唔做,家人、員工有事唔夠人都會停業,所以你想食,都唔一定有得食,去之前一定要上佢Facebook睇睇,會公佈當日營業時間。夜晚七點幾到,平時一早排到街市下面,今次如預期般前面只有四個人,又剛好停雨,正!排排坐寫柯打,內容一直變化不大,新嘢試過唔特別,個人喜好係酸辣,之前見佢出過甚麼天堂辣?專為食極都話唔夠辣嘅熟客而制,話梗都唔覺辣你就唔好嚟,證明你味覺已死。我當然係正常人,叫了BB辣(圖右)同小辣(圖左),望落無咩分別,係小辣多少少紅油係面,食落就有啦!BB辣入口好舒服,辣同湯嘅味道完全一體,二口之下汗自然冒出,係辣味湯,加上入面入味嘅肉粒,唔飲湯簡直係浪費!小辣入囗會多種刺激,但對我嚟講依種刺激減淡咗湯嘅味道,但都係取決個人。至於米線一般,係食開嘅口感,始終佢重點係湯底。魚肉響鈴(圖右),腐皮卷魚肉炸,根本無好好包住,腐皮硬到我由開始食浸湯,到尾先開始軟;魚肉腐皮卷(圖左),出
由於份量好大,一般女性都好難食得晒,就算食得完都要時間,出面等位職員成日入嚟望,個個都食得超快,就算佢係冷氣房,與其食得趕頭趕命又有壓力,食到外賣當然買外賣。佢外賣會自行分湯,米線同湯底都大大碗,小食用紙袋放,油吸晒落紙返到去都唔霖,怕食唔晒返到去米線分批放落湯,有淨留返下餐食都得。不過你唔一定梗好彩,加油排隊吧!