2021-08-21
這晚夜,是一啖韓式燒烤,一啖冷麵的滿足。~~~聽日同大舊打第二針,打針之前決定食好啲補充下體力,😁 希望打完之後個人冇咁攰。~~~呢間韓式餐廳喺尖沙咀有兩間分店,呢間分店第一次食,位置幾便利,地鐵站行過去大概5分鐘左右,餐廳裏面大部份都係韓國人服務員,得一兩個香港人,坐低之後剛好隔離枱係韓國人食客,令人感覺特別正宗,期待滿滿。~~~見到枱枱都嗌韓式燒烤,我哋就跟住嗌左調味排骨同鮮鰻魚,兩款燒烤料夾埋$300都唔使,係就送咗一大堆前菜,例如有蒸南瓜、洋蔥青瓜炒魚糕、泡菜、豆芽菠菜、蘿蔔片等等。~~~調味排骨香香甜甜,食落好Juicy,肉質柔嫩彈牙,加少少生菜同泡菜,入口盡是滿足。而燒鰻魚就好肥厚,魚油豐腴,有少少骨但係啲骨好細,直接咬落去都得,輕輕一燒就外脆內軟,燒烤唔叻嘅人都容易燒得好食。~~~二百零蚊嘅韓式豬手,份量驚人,上枱時候感覺非常壯觀,豬手高質,該彈牙嘅地方彈牙,該柔軟嘅地方柔軟,外皮骨膠原感滿滿,味道唔會做得太濃烈食多幾舊都冇口渴嘅感覺。一啖豬手再配上一口Terra 韓國啤酒🍺,整日返工嘅疲累即刻一掃而空。~~~另外值得大家一試嘅仲有佢哋嘅人蔘雞湯同葛根拌冷麵,人蔘雞湯裏面
~~~
另外值得大家一試嘅仲有佢哋嘅人蔘雞湯同葛根拌冷麵,人蔘雞湯裏面有好多糯米,加上煲得軟淋嘅雞肉,食落飽肚暖身,而且糯米軟綿綿咁,雖然好飽但係都忍唔住飲晒啲湯。
~~~
食完熱嘅之後,就想食返個凍嘅冷麵黎降溫一下,佢哋嘅冷麵質感彈牙,雖然叫咗個細嘅,但係其實佢哋細嘅份量都好多,完全夠兩個人食。裏面仲有梨🍐片,整體味道清新非常,係好適合夏天叫嘅主食。