2019-05-17 223 瀏覽
同事訂婚了, 要先恭喜她找到了另一半, 今晚和她齊齊食大家最鍾意的日本菜, 慶祝一下.鮨一日本料理,   位於厚福街, 由我們公司行去只須 8 分鐘, 放工後去時間岩岩好. 充滿日本風情的裝橫如居酒屋一樣,  設有吧檯, 及方桌, 雖然面積不算大, 坐落亦沒有迫既感覺.  我們安排了吧檯座位.看見不同種類刺身, 整齊地擺放, 視覺效果不錯, 師傅在我們面前準備食材 , 大家好期望品嚐.廚師今天推介, 感覺好合心意.   新鮮的海產絕對是這裡的主角.我們首先叫沙律, 及五款刺身:  日本花竹蝦刺身,  原隻北寄貝,  日本真蠔, 原條針魚, 有壳活帶子.落單 10 分鐘, 送來,   日本王林蘋果沙律 日本王林蘋果切成細絲 ,  加上蔬菜,  魚籽,  顏色新鮮奪目, 沙律醬混合醋汁, 入口份外開胃醒神,  魚籽份量多,  爽口新鮮, 每顆都在咀吧引爆, 魚油在口腔中釋放,  鮮味十足.  第一道刺身 是 :  日本花竹蝦鮮蝦夠大隻, 肉質爽口彈牙, 鮮甜味突出, 肉質嫩滑,  大大滿足. 有壳活帶子肉超厚, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺, 好鮮味.日本真蠔好大隻, 又新鮮.   蠔食
我們安排了吧檯座位.
看見不同種類刺身, 整齊地擺放, 視覺效果不錯,
師傅在我們面前準備食材 , 大家好期望品嚐.

落單 10 分鐘, 送來,   日本王林蘋果沙律
第一道刺身 是 :  日本花竹蝦
鮮蝦夠大隻, 肉質爽口彈牙, 鮮甜味突出,
肉質嫩滑,  大大滿足.
有壳活帶子
肉超厚, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺, 好鮮味.
日本真蠔
好大隻, 又新鮮.   蠔食飽滿, 加上醬汁同蔥花提升鮮味, 口感滑,  極鮮香.
活北寄貝刺身:    師傅即開北寄貝 清洗.  上檯賣相不錯.
北寄貝刺身, 切細上碟,  容易食, 的確鮮味無比.
原條針魚刺身 :  相迷人, 有霸氣.
銀光尖尖的針魚, 魚頭尖尖, 非常新鮮.  魚身幼長,  魚肉閃耀着優美的銀色.

針魚係日本入口高級刺身, 肉質結實彈牙, 味道鮮甜, 油分不會太多.  師傅自製醬汁,  味道好醒.
今次剛遇上餐廳有貨, 我們吃得鮮, 感覺真是回味無窮.

炸針魚骨
炸得香口, 師傅把針魚頭及骨酥炸, 勁香脆, 我們連骨頭吃掉了.
自家免治之雞肉串
免治雞肉棒, 配上蛋黃漿,  雞肉唔會燒得太乾,
雞肉外面有燒過的味道之餘, 仍保留雞的嫩滑,  沾些日本蛋汁品嚐, 更滑又好味.
鹽燒白鱔
燒到啱啱好, 唔會太乾,白鱔燒得外脆內嫩,  表面保留燒烤嘅香味.
辣味會煮和牛腩
和牛腩煮得好稔, 牛肉味濃香, 大家肚飽都想繼續食, 蘿蔔本來吸引力不大, 但試上一口, 稔甜的蘿蔔浸入牛味濃香, 辣辣地, 忍不住全部吃清.
鯛魚濃湯
湯內有豆腐粒 ,  鯛魚味濃,  極好飲.
此餐廳的師傅做得好細心, 入口食材夠新鮮, 侍應不停加水換碟, 好窩心,  食物價錢合理, 物有所值,  我們會再來.