2019-05-17
同事訂婚了, 要先恭喜她找到了另一半, 今晚和她齊齊食大家最鍾意的日本菜, 慶祝一下.鮨一日本料理, 位於厚福街, 由我們公司行去只須 8 分鐘, 放工後去時間岩岩好. 充滿日本風情的裝橫如居酒屋一樣, 設有吧檯, 及方桌, 雖然面積不算大, 坐落亦沒有迫既感覺. 我們安排了吧檯座位.看見不同種類刺身, 整齊地擺放, 視覺效果不錯, 師傅在我們面前準備食材 , 大家好期望品嚐.廚師今天推介, 感覺好合心意. 新鮮的海產絕對是這裡的主角.我們首先叫沙律, 及五款刺身: 日本花竹蝦刺身, 原隻北寄貝, 日本真蠔, 原條針魚, 有壳活帶子.落單 10 分鐘, 送來, 日本王林蘋果沙律 日本王林蘋果切成細絲 , 加上蔬菜, 魚籽, 顏色新鮮奪目, 沙律醬混合醋汁, 入口份外開胃醒神, 魚籽份量多, 爽口新鮮, 每顆都在咀吧引爆, 魚油在口腔中釋放, 鮮味十足. 第一道刺身 是 : 日本花竹蝦鮮蝦夠大隻, 肉質爽口彈牙, 鮮甜味突出, 肉質嫩滑, 大大滿足. 有壳活帶子肉超厚, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺, 好鮮味.日本真蠔好大隻, 又新鮮. 蠔食
落單 10 分鐘, 送來, 日本王林蘋果沙律
鮮蝦夠大隻, 肉質爽口彈牙, 鮮甜味突出,
肉超厚, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺, 好鮮味.
好大隻, 又新鮮. 蠔食飽滿, 加上醬汁同蔥花提升鮮味, 口感滑, 極鮮香.
銀光尖尖的針魚, 魚頭尖尖, 非常新鮮. 魚身幼長, 魚肉閃耀着優美的銀色.
針魚係日本入口高級刺身, 肉質結實彈牙, 味道鮮甜, 油分不會太多. 師傅自製醬汁, 味道好醒.
炸得香口, 師傅把針魚頭及骨酥炸, 勁香脆, 我們連骨頭吃掉了.
免治雞肉棒, 配上蛋黃漿, 雞肉唔會燒得太乾,
燒到啱啱好, 唔會太乾,白鱔燒得外脆內嫩, 表面保留燒烤嘅香味.
和牛腩煮得好稔, 牛肉味濃香, 大家肚飽都想繼續食, 蘿蔔本來吸引力不大, 但試上一口, 稔甜的蘿蔔浸入牛味濃香, 辣辣地, 忍不住全部吃清.
湯內有豆腐粒 , 鯛魚味濃, 極好飲.