2009-04-14 4 瀏覽
今天要處理的事還多, 朝早回公司後, 要落旺角, 然後再到尖沙咀, 原本想用 OR 之 coupon, 但真的想試試新店, 於是同自己講, 如果要排隊就落 freshness burger! Luckily, 鋪外無人排店內又無人, 但枱上放滿 "reserved" 牌子!獨自一人品嚐....試到的不多, 當然要叫招牌餐 - 石燒上級豚肉手打烏冬 + 凍檸水, $58, 等了一會...茶先上, 大大杯, 再等了十分鐘, 一鍋滾住上既烏冬來到, 當然要求多隻細碗, 單是色聲香味的"聲"已相當吸引, 一開動已叫自己慢慢來, 生蛋在正中央, 但不到一分鐘已熟透, 先夾了一件厚豚肉, 好腍滑, 份量相比平時吃到的豚肉厚得多, 亦有咬口, 果然是上級, 然後是烏冬, 雖然本身較喜歡吃幼烏冬, 但食落又幾煙韌, 彈牙, 湯稍涼一點, 唔...不會太鹹, 每口也有蛋花, 濃濃的, 唯一覺得味中不足的是....如果有幾條菜伴下...呢餐真係一個 balanced diet!PS 冬天會再來!

PS 冬天會再來
凍檸水