2019-12-13
以前公司附近有一間好好味既餐廳,個間餐廳同呢間個名好相似,但近期間野已經頂唔順執了.幾經辛苦,終於俾我搵到一間,名又似,食物質素一樣高既餐廳,今日一定要介紹俾大家食!!呢間餐廳位於尖沙咀一個唔太起眼既位置,樓下有好大個招牌,但真正餐廳係樓上一樓,上面地方非常大,岩曬公司搞聚餐.先黎一大盤,放得非常靚既避風塘炒蟹,我地4個人食一隻,都俾好大隻,避風塘炒得非常香,只係呢個都可以用黎送兩碗飯,蟹好大隻,入面是但一個位都好多好多肉,肉質又鮮又甜,勁正!!!而家呢個天氣,咁早有蛇羹真係好難得,所以都叫左個八寶蛇羹,材料十足,蛇肉非常多,重點味道岩岩好,同出面蛇羹有得比~食完避風塘炒蟹,大家都覺得唔夠,問問老闆仲有冇咩蟹可以食,以為大閘蟹已經過時,點知真係仲有,所以聽老闆話叫左幾隻大閘蟹,佢地煮法好特別,用酒淋大閘蟹,在用火燒下,睇又靚,食落又特別,朋友們超級鐘意!最後叫多個臘味糯米飯,因為今年食大閘蟹都係買返屋企,糯米飯基本上屋企好難煮到,所以成日都好想大閘蟹配糯米飯食,今日終於食到啦,仲要呢間糯米飯非常好味!!味道夠濃,飯唔會變硬,臘味好多,材料十足,值得一讚!!!記住呢間,下次有咩飯局又有地
以前公司附近有一間好好味既餐廳,個間餐廳同呢間個名好相似,
呢間餐廳位於尖沙咀一個唔太起眼既位置,樓下有好大個招牌,
但真正餐廳係樓上一樓,上面地方非常大,岩曬公司搞聚餐.
先黎一大盤,放得非常靚既避風塘炒蟹,我地4個人食一隻,
都俾好大隻,避風塘炒得非常香,只係呢個都可以用黎送兩碗飯,
而家呢個天氣,咁早有蛇羹真係好難得,所以都叫左個八寶蛇羹,
材料十足,蛇肉非常多,重點味道岩岩好,同出面蛇羹有得比~
食完避風塘炒蟹,大家都覺得唔夠,問問老闆仲有冇咩蟹可以食,
最後叫多個臘味糯米飯,因為今年食大閘蟹都係買返屋企,
糯米飯基本上屋企好難煮到,所以成日都好想大閘蟹配糯米飯食,
今日終於食到啦,仲要呢間糯米飯非常好味!!
味道夠濃,飯唔會變硬,臘味好多,材料十足,值得一讚!!!
記住呢間,下次有咩飯局又有地方去了~~