2018-02-13
辣的挑戰@四姐川菜 銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓 我朋友專愛辣同重口味東西,如酸辣粉,四川菜就岩佢心思啦,我也只好捨命陪君子,希望不太能吃辣的我腸胃受得了。以人頭收費,每位劃一$340,人數越多就可以點多幾道菜啦!涼菜多款,公平起見每人點款想食的,一份涼麵同重慶跟水雞,好滑溜雞肉,個辣油辣醬畫龍點睛,一來已經好刺激開胃。個麵好飽肚,涼麵幼身彈牙,撈起了沾上了辣醬好香又有蔥點綴,醬真是精髓令色香味俱全。熱食其實細分辣同唔辣,迎合唔太食辣架人口味。要招牌菜,川式椒鹽蝦同,川式宮保雞丁同干煸四季豆。川式椒鹽蝦油炸泡過,肉比較結實,有蒜香而唔辣。官保雞丁落了花生,有蔥辣椒等,其實又唔會太辣更有幾分酸甜平衡掉辣味,反而重香,伴麵都唔錯。干煸四季豆都係食香,炒了豬肉碎,有蔬菜食下感覺良好,店家仲免費送了碟清沙油墨菜,超級好客,清一清口中的濃味。越多人來越好,因能嚐更多菜式,2人食了共5道,份量夠多。
銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓
川式椒鹽蝦油炸泡過,肉比較結實,有蒜香而唔辣。
越多人來越好,因能嚐更多菜式,2人食了共5道,份量夠多。