2019-11-20 110 瀏覽
呢排lunch 開始發掘下附近地區有咩好野食,又俾筆者搵到呢間小店。泰式野就真係食得多,但真係冇食過泰式麵食。冬陰功湯麵食得泰野,又點可以唔食冬陰功呢?個種冬陰湯底既酸辣味一食就由個喉嚨直沖落個胃度,筆者即刻鼻水都出埋黎。但真係食得好開心,愈辣愈想食。炸豆腐又索哂冬陰d 汁,一食落去,d 湯底直接慘哂出黎,正!筆者仲加左5蚊轉mama 麵(類似泰國既公仔麵),幼得黎好有咬口,同個麵好夾。泰式檸檬茶港式檸茶飲得多,今次就試下泰底既。茶底轉左做泰茶,味道帶少少甘香留係咀邊。檸檬亦變左做青檸細細粒,味道冇咁甜,感覺清新好多,絕對值得一試。冬陰功又點少得蝦?門口都有連儂牆俾大家寫低心聲,為大家打下氣。外面裝修都好有泰式餐館既風格。餐牌黃店既證明,香港人加油!

冬陰功湯麵

泰式檸檬茶

冬陰功又點少得蝦?

餐牌

黃店既證明,香港人加油!
  • 冬陰功湯麵