2019-05-03 22 瀏覽
今日又去將軍澳食午餐,兜兜轉轉考慮食邊間時瞥見這間鋪頭,名字又幾清雅,而且幾多人食,正好可以一食過究竟其實係台灣食店,除咗可以堂食外,還有個茶飲位拱外帶飲品,而且係自肋形式,自行到櫃檯點餐付款,再由店員送餐擺設和裝潢都好雅致,給人舒服隋性的感覺。安插一列紅磚牆,特顯文青色彩以台式料理小食和牛肉麵為主,價錢由本$28~$78不等,主食套餐還可以加錢配小食和飲品另一主力係茶飲,豆乳丶台式奶茶、芝士奶蓋丶果茶…應有盡有。炸排骨鹵肉飯套餐,份量超多,除炸排骨和鹵肉飯,仲有個前菜酸青瓜和千島醬炸排骨即係帶骨炸豬扒,炸得乾淨俐落,沒有過多的粉漿和油膩感,香軟鬆脆。而鹵肉飯鹵得芳郁入味,送飯良配鹽酥雞扒麵,揀咗紅燒牛肉湯底,雞扒炸到好脆,吃的時候"卡擦卡擦聲",炸到咁脆雞肉也keep到多汁嫩滑。個麵較幼細,爽滑彈口,索咗牛肉湯後更好味,且不覺口渴,不是味精湯我哋仲叫咗個小食,呢個比較特別,叫桂花雞亦。大多數台式食店的雞亦都以鹵水為主,而這家有炸雞亦出品,確實意料之外,更特別係佢個名,桂花雞亦。如何桂花?其實係將雞亦點落個桂花汁嚟食,估下個汁咩味道,初初以為係醋,但其實係糖水,㸃落去食完全沒有違和感,

另一主力係茶飲,豆乳丶台式奶茶、芝士奶蓋丶果茶…應有盡有。
我哋仲叫咗個小食,呢個比較特別,叫桂花雞亦。大多數台式食店的雞亦都以鹵水為主,而這家有炸雞亦出品,確實意料之外,更特別係佢個名,桂花雞亦。如何桂花?其實係將雞亦點落個桂花汁嚟食,估下個汁咩味道,初初以為係醋,但其實係糖水,㸃落去食完全沒有違和感,甜味令桂花更香濃更出味,而且甜味剛好中和炸亦的油膩feel。係一個驚喜小食
當然小不小飲嘢飲,叫咗個不是隨處有的款式,芝士奶蓋阿華田和芒果QQ綠茶,芝士奶蓋帶微微的咸香,配上阿華田的香甜,同時享受兩種味道,而芒果QQ帶有茶香,口感像椰果,有爽Q口感又有果茶甜