2018-03-03 169 瀏覽
平時跑步會經過西灣河碼頭,見到碼頭對面街有數之不盡嘅餐廳,但女朋友同我講原來碼頭隔離有一間好正嘅日本串燒餐廳,話想試吓,我平時都唔覺有間餐廳喺碼頭旁邊,今日行過去先發現呢件驚天大事件。點解會係驚天?因為無論食物質素、海景等都係一等!真係急不及待介紹俾大家。入面環境寬敞,令人非常舒服,餐廳亦提供一間貴賓房,坐喺窗邊嘅朋友可以望到一望無際嘅傲人海景,感覺上餐廳喺餐具方面也是別出心裁。所以係環境方面,呢間餐廳對於周年紀念,生日晚餐絕對不失禮。餐廳對食物質素亦都非常講究。有別於一般餐廳用碟上串燒,餐廳提供一個石春爐,每當餐廳呈上串燒嘅時候就會放喺石春路上面, 咁樣做嘅話,串燒能夠保持溫度,唔會因為放涼左失去原有既味道。我同女朋友食咗八九款唔同嘅串燒,肉類當然最多。炸雞皮非常脆口,油脂完全溶化,完全唔覺得油膩。牛舌係我平時燒物嘅不二之選,牛舌非常厚切,調味十足,完全唔韌,好味道!帶子雞翼非常特別,係街外未試過,帶子同雞翼嘅口感同味道出乎意料地配合,雞翼外皮非常香脆,但入面雞肉同帶子依然非常好juicy,唔點任何醬汁原汁原味咁食最正。雞軟骨非常香酥,食起嚟非常爽口,脆但唔硬,鹽燒的口感中帶有雞肉的

雞軟骨非常香酥,食起嚟非常爽口,脆但唔硬,鹽燒的口感中帶有雞肉的香氣。

豚肉蘆筍卷亦不俗,蘆筍依然保持濕潤,䐁肉同蘆筍嘅份量平均,口感平衡。月見紫蘇免冶雞棒係餐廳建議,依然隱約聞到紫蘇葉香氣,蘸左生蛋黃醬一齊食,味道更加突出。京都絹豆腐也不錯,外皮香口,內𥚃豆腐好滑嫩,本身嘅醬汁亦好味。由於女朋友唔食海鮮嘅關係,我哋淨係叫咗一款關於海鮮既串燒,就係墨魚腸。賣相麻麻,但內裏乾坤,味道一絕,而且墨魚腸入面真係有墨魚㗎!

最重磅嘅串燒登場啦!就係A4和牛啦!非常厚切,非常juicy,入口即溶嗰種感覺到依家仍然係我腦海一直徘徊,震撼左我同女朋友既味蕾,係必食之選。

我哋仲叫咗一個烏冬燒鍋,分量足夠兩位食,烏冬口感非常柔軟,不錯

食串燒當然唔少得有啤酒,我叫左手工啤,名叫尾瀬之雪,入口特別順口,口感非常農郁,充滿啤酒花香。我上網睇香港冇零售店舖賣呢款手工啤,好可惜
唯有下次光顧嘅時候再品嚐。

最後食埋蕨餅就完成呢餐完美嘅晚餐。蕨餅係我第一次食,煙煙韌韌,唔太甜。

食完呢餐好似去咗一次味蕾旅行,餐廳無論食物質素,服務同環境都係不能挑剔。
2018-02-21