2013-12-18 768 瀏覽
今曰晏晝同同事去咗上星期已约定嘅餐廳預祝我生日,幾乎兩年無嚟過呢度,有點久别重逢嘅感覺。 天氣又凍又落雨,真係要多謝班同事肯捱住冷雨去慶祝我生日。咁凍三個女士異口同聲要熱湯做頭盤暖一暖,是日靚湯係蕃茄湯,蕃茄味濃可惜略酸,不過都可以接受,其他同事就揀魷魚沙律,魷魚都幾大塊,沙律菜都好新鮮,不過就唔適合唔鐘意食西芹嘅朋友。至於主菜我地分別叫咗蝦仁寛條麵、羊扒同烤雞。蝦仁寛條麵份量好大,女士食就多咗D,羊扒得兩件,男士食又偏少。我因為好耐之前食過呢度D豬扒,覺得太硬,今次穩陣D,就揀咗我鐘意嘅烤雞,睇落賣相都唔錯,食落D雞肉都幾香滑多汁,不過同餐牌個名有出入,红酒汁烤雞伴車厘茄,個汁無红酒味之餘,車厘茄只得一小粒,令人有點失望!伴莱方面,我最欣賞個小薯仔,可能加咗牛油嘅緣故,感覺好似焗薯,味道好好! :)而其它配莱,由於烤係我鐘意嘅煮法,所以有分加,但係黃椒對我嚟講生咗D。甜品朱古力慕士球,我都幾滿意,有好香濃嘅朱古力味,唔太甜,份量啱啱好。......食完之後有同事話行11層樓梯返office......
蕃茄湯
2013-12-17