2022-08-18 18 瀏覽
收工約左朋友嚟尖沙咀食飯,餐廳位於尖沙咀The One附近既瑞生尖沙咀酒店樓上,位置都幾方便同易搵。落單後,店員會捧上九格醬料比我地自行調配醬汁。松茸雞翅冬瓜魚鍋呢個火鍋湯底比想像中豐富。上碟時冬瓜盅放係魚鍋中間,店員再將冬菇、雞件、素翅同埋豬肉放入湯中加蓋煲滾。煲熱後再將冬瓜切開一件件。落火鍋料之前,當然要飲番啖湯,果真鮮味十足,雞肉既肉質亦相當嫩滑,鐘意食腍啲既冬瓜就最好再煲耐啲先食。老友鬼鬼等緊個火鍋煲滾之際,就嗌左個小食過下口癮。油炸鬼包住蝦滑,再點少少醬汁,真係一流。牛胸爽其實係牛隻胸腔肋骨中間既軟骨,輕輕一淥就熟,食落都幾爽口。手打鹹蛋黃蝦丸半份有四粒,蝦丸入面包住細細粒既蛋黃,幾彈牙。鮮蝦雲吞雲吞皮幾薄,餡料肥瘦均勻。雜菜拼盤粟米夠哂鮮甜,打邊爐點都要叫碟菜試下。
松茸雞翅冬瓜魚鍋
老友鬼鬼
牛胸爽
其實係牛隻胸腔肋骨中間既軟骨,輕輕一淥就熟,食落都幾爽口。
手打鹹蛋黃蝦丸
半份有四粒,蝦丸入面包住細細粒既蛋黃,幾彈牙。
鮮蝦雲吞
雲吞皮幾薄,餡料肥瘦均勻。
雜菜拼盤
粟米夠哂鮮甜,打邊爐點都要叫碟菜試下。