築間酸菜魚

2024-05-31 399 瀏覽
今日早咗收工,早咗一個鐘到,諗住早啲去搵下間餐廳,去到見到仲有兩張四人枱,一張六人枱無人膽粗粗問下「我早咗到,唔知會唔會有機會有枱呢?」樓面男經理黑面回應「你自己早到,我無枱比你」我都明白係自己早到,咪行一陣再返去,一個鐘後再返去,樓面男經理求其叫咗我地入面坐,無任何介紹無比menu就走咗,我地scan曬成張枱有嘅qr code同睇曬成張枱有嘅紙都無menu直至一位講普通話嘅女員工拎menu同落單qr code嚟,就好詳細咁介紹,唔食辣有咩揀,有咩優惠等等……成功落單就等食啦見到啲餐具有食物殘骸,見到餐廳有超熱熱水比人自助斟嚟洗餐具,都幾貼心,咁就一邊洗餐具一邊等上菜雖然有出錯,但味道都幾好😌叫左極道明太子奶香魚魚好夠滑,無骨海鮮仲有青口、魷魚、蜆、帆立貝小食叫咗甜不辣、鹽酥雞、貢丸都算幾脆口,幾滿意。食到一半,原來樓面男經理對住成枱都係女士嘅話,可以好好態度,慢慢介紹有咩食,仲會講是非添!大大聲同人地分享有人早咗成個鐘嚟要求佢比枱,老實說我係見佢個場唔full先問下「有無機會」,但佢從來沒有講無人坐嘅枱係有booking/ walk in枱,我亦無強迫你解釋點解有枱唔比人入/無強迫要
今日早咗收工,早咗一個鐘到,
諗住早啲去搵下間餐廳,
去到見到仲有兩張四人枱,一張六人枱無人
膽粗粗問下「我早咗到,唔知會唔會有機會有枱呢?」
樓面男經理黑面回應「你自己早到,我無枱比你」
我都明白係自己早到,咪行一陣再返去,
一個鐘後再返去,
直至一位講普通話嘅女員工拎menu同落單qr code嚟,
就好詳細咁介紹,
唔食辣有咩揀,有咩優惠等等……
成功落單就等食啦
見到啲餐具有食物殘骸,
見到餐廳有超熱熱水比人自助斟嚟洗餐具,
都幾貼心,咁就一邊洗餐具一邊等
上菜雖然有出錯,但味道都幾好😌
叫左極道明太子奶香魚
魚好夠滑,無骨
海鮮仲有青口、魷魚、蜆、帆立貝
小食叫咗甜不辣、鹽酥雞、貢丸
都算幾脆口,幾滿意。
大大聲同人地分享有人早咗成個鐘嚟要求佢比枱,
老實說我係見佢個場唔full先問下「有無機會」,
我亦無強迫你解釋點解有枱唔比人入/無強迫要求你即刻比張枱我,我了解完無枱已經行開咗。
我唔理解佢點解要咁樣嚟公審客人,更何況客人仍然坐係隔離枱未走,
佢都可以肆無忌憚嚟公審客人,
真令人不解😠
普通話女店員下班後,
就無店員行過嚟睇下客人有無需要,
諗住試埋佢個甜品
就幫佢like左社交媒體網站,
不過舉手舉左好耐先有人幫我地落單,
而奶凍等咗15分鐘都未到,
眼見快到90分鐘時限,
不想再比樓面男經理問候,
心急如焚,急速食完即埋單走人🏃🏻‍♂️‍➡️
想要客人回頭,服務態度都好重要
呢間餐廳雖然好食,但我唔會再嚟試了