2024-05-20 540 瀏覽
築間酸菜魚 今日和朋友去銅鑼灣行街食飯。 早前有人推介有間台式酸菜魚,叫築間酸菜魚,喺銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期2樓202-203號舖,港鐵銅鑼灣站 C 出口樓上。 鋪頭裝修很新和整潔。 室內張貼大量卡通海報來介紹食物,還配上特色字句,十分有趣。 坐近窗口的卡位,仲可以看到銅鑼灣繁忙的街景! 食肆主打酸菜魚口味,但也有其他不少選擇:6款特色湯底、私房菜、炸物和飲品。 總長酸菜魚 (1-2人份)配料:寬粉、金菇、腐竹、薯仔、木耳等。 烏鱧魚肉切得細薄,很鮮嫩香滑,搭配秘製湯底和爽脆的酸菜,口感麻、酸、辣,但不會太濃裂和油膩,相對清新的。 寬粉盡吸湯底,非常惹味!正宗嘉義沙茶砂鍋魚 (1-2人份)配料:紅蘿蔔、娃娃菜、炸鵪鶉蛋、支竹和金菇等。以沙茶醬為汁底,味道好香濃。 魚塊係炸過再用高湯煮,魚皮脆,魚肉厚身味濃有口感。 配菜索了沙茶醬的湯汁,超正! 鐵漢小酥肉、香茹小貢丸份量不少,即叫即炸,香脆可口唔油膩。 貢丸一開二炸香,鹹香味十足,是不錯的小食。 紅豆仙草仙草軟滑,配紅豆好夾,很清爽的甜點! 冬瓜檸檬紅茶、暴走波奶茶冬瓜檸檬紅茶很解渴解辣。 暴走波奶茶的珍珠大粒勁有咬口,
築間酸菜魚

總長酸菜魚 (1-2人份)
正宗嘉義沙茶砂鍋魚 (1-2人份)
鐵漢小酥肉、香茹小貢丸

紅豆仙草
仙草軟滑,配紅豆好夾,很清爽的甜點!

冬瓜檸檬紅茶、暴走波奶茶
冬瓜檸檬紅茶很解渴解辣。 暴走波奶茶的珍珠大粒勁有咬口,吃炸物飲就最正!

這間來自台灣過江龍的首家台式酸菜魚,食物質數高,口味獨特不像坊間一般酸菜魚,很有自家的本色。 真的值得捧場!
2024-04-14 1655 瀏覽
年頭去台灣時已經食過築間打邊爐,係當地好受歡迎 。意外地竟然插旗黎香港開酸菜魚先,而唔係火鍋 。可能知道香港人太鐘意食酸菜魚 😂 。今次我係睇中嘉義砂鍋魚所以黎試,香港好少地方有,但睇台灣節目就形容到砂鍋魚好好食 。好彩餐廳嘅魚係分咗大、中、細份量,想試兩隻味就叫兩個細都OK 。🍲 嘉義砂鍋魚原來係以沙茶醬為底,整體味道好重口味,係香濃沙茶香但唔辣嘅 。有別於酸菜魚用魚片,呢一度係用炸過嘅魚塊 。開頭趁熱食嘅時候魚皮仲係帶脆,魚肉厚實嫩滑,不過就會有啲骨,唔係啖啖肉 。配料方面有紅蘿蔔、娃娃菜、炸過嘅鵪鶉蛋、金菇等。始終呢款比較重口味同油,建議幾個人share一個細嘅砂鍋魚都OK,跟住叫吓其他口味嘅魚食 。🍲酸菜魚手機點餐冇得揀辣度,default嘅酸菜魚係台妹style—好溫柔 。佢同平時大陸style酸菜魚唔同,整體口味平衡啲同埋食落舒服,唔會太酸或者太辣,係襟食嘅酸菜魚 。配料方面有寬粉、金菇、腐竹、木耳等 。💡淨係比較魚嘅話,成餐飯食完總結出比較鍾意酸菜魚,無咁膩可以食多啲 。食台灣嘢點可以冇炸物,叫咗個炸甜不辣同埋鹽酥雞 。甜不辣份量相當多,炸到外皮脆,中間係煙靭,好食 。鹽

🍲 嘉義砂鍋魚

🍲酸菜魚

食台灣嘢點可以冇炸物,叫咗個炸甜不辣同埋鹽酥雞 。甜不辣份量相當多,炸到外皮脆,中間係煙靭,好食 。鹽酥雞就係店員力推,結果都冇失望嘅,中間雞肉仲係好嫩滑,仲有炸九層塔,都算係有完整還原台灣味道。

特別值得一提嘅係炸物嘅底部有啲生洋蔥,可以解膩,都幾貼心。

🍥柚香蘿蔔
上菜時店員話我哋好識揀,因為蘿蔔係自己醃嘅 。淡淡柚子香配埋酸爽嘅蘿蔔,好啱食炸嘢同砂鍋魚嘅時候解膩 。

🧋檸檬紅茶
雖然冇得調整甜度,只可以少冰 ,兩位飲開走甜嘅都覺得尚可接受 ,茶味都算香濃,但希望遲啲有得走甜 。

🍨紅豆仙草
仙草質地比較挺身,有仙草嘅甘味,適合食完炸野要下火嘅感覺 。

整體全部嘢都唔錯,咁多野食埋單都係400幾 。難得佢有細份魚嘅選擇,下次行過一個人食都得 。
2024-03-14 2161 瀏覽
位於銅鑼灣的川菜餐廳。據聞是台灣銷售第一的火鍋品牌,而築間酸菜魚更旗下餐廳,首間的海外分店便選址於香港,對於選址在香港雖感莫名,但仍心存感激,要知道現今的香港有多繽紛呢。 「湯比魚更鮮,一碗記三天」⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆ ⭒總長酸菜魚 $148⭒海派蝦湯魚 $178⭒鐵漢小酥肉 $35⭒復刻炸排骨 $45⭒紅豆仙草 $28⭒芒果奶凍 $28⭒冬瓜檸檬茶 $18⭒暴走波奶茶 $22 ___⋆ ⋆ ___  ✿ 總長酸菜魚酸脆勁爽的酸菜再搭配招牌湯底,加入鮮嫩幼滑的烏鱧魚片,口感麻酸香辣,很是過癮。另外湯內更有很多配料,萵筍、寬粉、薯仔及金菇等,飽腹感十足。.✿ 海派蝦湯魚不吃辣的朋友可以選這個口味。魚肉份量雖然較少,但有加入青口、蜆及海蝦等海鮮配料,搭配清甜可口的蝦湯湯底,鮮嫩不腥,很是鮮甜。.✿  小食鐵漢小酥肉及炸排骨的份量雖不算多,但炸漿厚薄適中,香脆可口,涮嘴不錯。.✿  甜品兩款甜品還原台灣路邊攤地道的味道,不會太甜,算是不錯的飯後甜品。.✿ 飲品飲品偏甜,如果可以調較甜度會更好~
「湯比魚更鮮,一碗記三天」

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

✿ 海派蝦湯魚

✿  小食

✿  甜品

✿ 飲品
飲品偏甜,如果可以調較甜度會更好~
1天前 0 瀏覽
當你有一個唔好辣既老公?帶佢一齊食酸菜魚,探索新世界!來自台灣既過江龍,味道上與傳統有少少分別。個人覺得比較著重係酸味,辣度會比較低少少。極道酸菜魚:魚片入口細滑,唔會霉霉的。酸度好夠,食落落重口得黎又開胃,入面仲有紅薯粉鋪底索盡精華,非常出食,唔好辣既老公都一致認為啱食!如果可以麻多少少就好嘉義沙鍋魚:嘉義沙茶魚頭好出名。呢度改用改過帶骨既魚塊,配料有炸芋頭、豆皮、金菇、冬菇、白菜…會係一個比較傳統的客家味道,同樣地呢個都有紅薯粉。炸雞軟骨:呢款雞軟骨同我地認知個款有少少出入,係近背個款脆軟骨。但個人覺得係全場之最,會比鹽酥雞更出色,配埋胡椒鹽已經好好味!炸鹽酥雞:呢個個炸漿同雞軟骨類同,但更加會有外脆內軟,配埋炸過既九層塔🌿,有夜市味!最後忍唔住叫咗奶凍,奶凍奶香十足,最欣賞既位係個碗有雪過,令個冷凍感更強!冬瓜檸檬茶+檸檬紅茶:兩個都大大杯!呢道夜晚有1人份量酸菜魚,一個人食都岩岩好。個
當你有一個唔好辣既老公?帶佢一齊食酸菜魚,探索新世界!

冬瓜檸檬茶+檸檬紅茶:兩個都大大杯!

呢道夜晚有1人份量酸菜魚,一個人食都岩岩好。

• 總長酸菜魚
  • 椒鹽雞軟骨
築間酸菜魚餐廳帶來了一道道令人難以忘懷的美味佳餚總長酸菜魚魚肉切得細薄,很鮮嫩香滑,搭配秘製湯底和爽脆的酸菜,口感麻、酸、辣,但不會太濃裂和油膩,相對清新的。 寬粉盡吸湯底,非常惹味! 酸菜的酸度和魚肉的鮮嫩完美融合,湯汁酸辣開胃,令人回味無窮。每一口都能感受到魚肉的鮮美和酸菜的清爽,讓人欲罷不能,口感麻酸香辣,很是過癮。海派蝦湯魚不吃辣的朋友可以選這個口味。蝦湯係由白蝦頭熬煮成蝦高湯,再配埋多款海鮮,有青口、蝦🦐、蜆令到湯底十分鮮甜。魚肉份量雖然較少,但有加入青口、蜆及海蝦等海鮮配料,搭配清甜可口的蝦湯湯底,鮮嫩不腥,很是鮮甜。甜不辣築間酸菜魚的甜不辣份量相當多,炸到外皮脆,中間係煙靭。裡面包著魚漿,一口咬下,酥脆和鮮嫩交織在口中,金黃色的賣相挺吸引,雖然是炸物但不會太油膩。給人一種愉悅的感覺波霸奶茶呢杯奶茶以其獨特香濃奶茶配埋透明嘅珍珠,非常鍾意珍珠軟熟嘅口感。奶茶的香濃和珍珠的彈性相得益彰,每一口都讓人著迷。無論是喝著波霸奶茶漫步在街頭巷尾,還是坐在餐廳中與朋友聊天,這杯奶茶總能帶來一份愉悅和滿足。白桃沙瓦就是熟透水蜜桃的香味,香香甜甜。微混濁並帶點微微粉色,不意外的主要還是水蜜
築間酸菜魚餐廳帶來了一道道令人難以忘懷的美味佳餚

海派蝦湯魚

甜不辣

波霸奶茶

白桃沙瓦
就是熟透水蜜桃的香味,香香甜甜。微混濁並帶點微微粉色,不意外的主要還是水蜜桃甜甜的味道,相當飽滿新鮮的水蜜桃香氣,香氣強烈但喝起來很爽口,甜度恰到好處,完全不會膩口,但是有一股像是甜味酒精味混合的特殊味道,整體就是甜甜水蜜桃水果酒,回溫後酒精感提升

築間酸菜魚餐廳以其獨特的菜式和精湛的烹飪技巧,為食客們帶來了一場美食之旅。從總長酸菜魚到海派蝦湯魚,再到甜不辣、波霸奶茶和白桃沙瓦,每一道菜都展現了不同的風味和特色。築間酸菜魚的菜式絕對值得一試,讓您的味蕾享受一場美味的盛宴。
5天前 0 瀏覽
在香港吃內地品牌的酸菜魚感覺有點不划算,所以我找到這間台式酸菜魚一解對酸菜魚的思念。不用飛到台灣也可試到來自台灣,全港首家台式酸菜魚。中午有LUNCH SET,我們第一次食所以試下最大路的總長酸菜魚。有三種SIZE供選擇,我們二人點了中SIZE (2-3人),另外套餐包含前菜、小食、白飯和飲品,酸菜魚則可加錢加配料。前菜我們點了蒜拌雲耳,涼菜很開胃,雲耳偏硬身爽口。小食加錢點復刻炸排骨,口感非常香脆,炸漿很脆口,連著肉吃不會只吃到皮和粉,而且一碟份量不少。酸菜魚我們配菜加了凍豆腐、蝦包蛋、腐竹和牛五花,超級豐富。酸菜魚魚肉滑身,而且數量驚人。不能選擇辣度,但放心不會很辣。凍豆腐很有口感,也會吸收酸菜魚湯汁。腐竹軟淋,也是很好吸汁。牛五花比想像中有牛味,蝦包蛋即是蟹籽丸,也很彈牙。湯底裡還有寛粉等本身的配料,起級飽,我最後飯吃不完呢﹗雖然我們吃到這麼飽,但其實一人也能食,因為可以點小盤的酸菜魚。飲品我們點了台式冬瓜檸檬和暴走波奶茶,前者清爽解喝,後者是非常地道台式奶茶。這裡窗邊可看街景,坐椅舒適,約朋友聚會是不錯的選擇。

前菜我們點了蒜拌雲耳,涼菜很開胃,雲耳偏硬身爽口。

這裡窗邊可看街景,坐椅舒適,約朋友聚會是不錯的選擇。

2024-07-17
最近見到銅鑼灣一期開左間「築間酸菜魚」以為都係內地連鎖店,點知原來係台式食物呢~嘉義沙鍋魚係度嘅招牌菜之一,秘訣就喺用豬油、沙茶、辣豆瓣、洋蔥同香菇炒出嚟仲選用咗口感厚實嘅鱸魚,食落好嫩好多汁佢哋嘅椒鹽雞軟骨都好出色雞軟骨炸至外酥內嫩,再加上椒鹽調味,味道香脆可口每一口都可以感受到軟骨嘅韌度同椒鹽嘅微辣風味,絕對係配酒嘅好選擇麻辣酥肉都好好味將豬肉片炸至外酥內嫩,但又唔會好油溢,做得好好呢甜品方面,佢哋嘅紅豆仙草同芒果奶凍都值得推薦紅豆仙草清涼爽口,紅豆嘅甜味同仙草嘅清香完美結合芒果奶凍奶凍滑順,芒果鮮甜,好好味暴走波奶茶好大杯奶茶口感濃郁,不錯
最近見到銅鑼灣一期開左間「築間酸菜魚」
以為都係內地連鎖店,點知原來係台式食物呢~

嘉義沙鍋魚係度嘅招牌菜之一,
秘訣就喺用豬油、沙茶、辣豆瓣、洋蔥同香菇炒出嚟
仲選用咗口感厚實嘅鱸魚,食落好嫩好多汁

佢哋嘅椒鹽雞軟骨都好出色
雞軟骨炸至外酥內嫩,再加上椒鹽調味,味道香脆可口

麻辣酥肉都好好味
將豬肉片炸至外酥內嫩,但又唔會好油溢,做得好好呢

甜品方面,佢哋嘅紅豆仙草同芒果奶凍都值得推薦
紅豆仙草清涼爽口,
紅豆嘅甜味同仙草嘅清香完美結合
芒果奶凍奶凍滑順,芒果鮮甜,好好味

暴走波奶茶好大杯
奶茶口感濃郁,不錯
2024-07-19 0 瀏覽
住在附近,来这吃了好多顿冰室 吃的太累,不习惯,,还是打算找个合口的酸菜鱼,体验下来,味道很不错,店内负责人也很热情点赞,送的芒果奶冻也非常的好吃,如果再选择还会来这家。
2024-07-19
2024-07-17 0 瀏覽
今晚係銅鑼灣想食酸菜魚,搵倒哩間台式嘅酸菜魚,好似幾得意,就決定試下。一入餐廳就已經對環境相當滿意,坐位同通道都相當闊落,坐近窗邊視野開揚,幾舒服。哩度除左主打嘅酸菜魚之外,仲有幾款特色嘅魚,雖然得2個人,但真係好多野想試,最後我地除左酸菜魚,仲叫左個海派蝦湯魚,主打湯底用蝦煮足3個鐘,仲叫左2個小食,2杯野飲同一個甜品。首先講返主打嘅酸菜魚,魚片唔少,味道同食開嘅酸菜魚有少少分別,唔會過濃,好易入口,個湯唔油,有啲想飲埋🤣好多酸菜,好好食然後個蝦湯魚相當有驚喜,食得出個湯真係煮左3個鐘,好似食緊蝦湯拉麵,同魚片出奇地夾,仲有青口,蝦,蜆,帆立貝,好鮮,又唔小心飲左啲湯。2個小食都好出色,甜不辣好好食,一啲都唔油,份量亦相當多,而魚下巴就炸得好乾身,有啲位連骨都可以食埋。而2杯飲品都唔錯,白桃沙瓦同蜂蜜檸檬水都好飲,相當清新好適合解膩。最後已經好飽,但又好想食甜品,所以叫左一碗紅豆仙草,有台灣嘅味道呀🤣哩度原來仲有lunch set,下次放lunch可以再嚟!

哩度原來仲有lunch set,下次放lunch可以再嚟!

2024-07-15
2024-07-15 0 瀏覽
來自台灣的 築間酸菜魚 登陸銅鑼灣,以各款坊間少見的湯底為主打,致力研發連湯都能喝的酸菜魚。招牌菜 總長酸菜魚 最能夠感受築間的招牌湯底,由柴魚昆布湯、指天椒、青花椒等多種食材熬製而成,麻、酸、辣三味平衡,酸菜酸脆爽口,沒有刺鼻的酸味。此外,餐廳還提供多款獨門湯底,包括清爽酸甜的純愛番茄魚,及以嘉義沙鍋魚作發想打破沙鍋魚等,滿足不同客人的口味需求。Hailing from Taiwan, Jhu Jian Suan Cai Yu is tantalising taste buds with its signature boiled fish with pickled cabbage and chilli, which is made of kombu and bonito broth, chilies and Sichuan peppercorns. The result is an explosion of flavors that perfectly balances the fiery heat, tantalizing sourness, and numbing spicine
總長酸菜魚
Hailing from Taiwan, Jhu Jian Suan Cai Yu is tantalising taste buds with its signature boiled fish with pickled cabbage and chilli, which is made of kombu and bonito broth, chilies and Sichuan peppercorns. The result is an explosion of flavors that perfectly balances the fiery heat, tantalizing sourness, and numbing spiciness.
2024-07-12 0 瀏覽
銅鑼灣最近新開間酸菜魚,身為無骨魚迷嘅我一定要試,約埋友人收工gogogo🔈呢間來自台灣過江龍[築間酸菜魚],聽聞在台都好出名,依加開起香港,唔洗飛都有得食🤤佢哋除咗酸菜魚外仲有唔同口味嘅魚魚,唔鐘意酸味仲可以揀其他 。魚魚分設大、中、小份,一個人獨食可以食到👍🏻總長酸菜魚(小)$148魚盤配料有金菇、酸蘿蔔、木耳、腐皮、泡椒、酸菜…佢哋魚片係用烏鯉魚,魚片食落爽滑,無骨,無乜腥味👍🏻 加埋幼薯粉更加索湯汁🤤味道上,佢係屬於微辣,酸味就唔重,相對口味無咁重,怕辣怕酸人士可以嘗試海派蝦湯魚(小)$178蝦湯係由白蝦頭熬煮成蝦高湯,再配埋多款海鮮,有青口、蝦🦐、白蜆、魷魚…令到湯底十分鮮甜,突顯海鮮濃郁味道。味道上有啲似食緊蝦湯拉麵,蝦味好濃郁。估唔到蝦湯配魚片呢個配搭幾夾,有驚喜🤤高雄甜不辣$28份量多,粒粒新鮮熱辣辣炸起!甜不辣係用魚肉漿油炸而成,佢哋先調味後炸,令魚肉入晒味,唔洗再沾任何醬料 價錢都好抵食😝😝鐵漢小酥肉$35酥肉炸得脆口,再灑上椒麻粉,食完有啲麻麻感覺!辣就唔會好辣 不過酥肉厚返少少 口感會再正啲🤩暴走波奶茶$22奶茶香味夠,再配搭寒天珠,有口感!甜度也可接受(無得控
銅鑼灣最近新開間酸菜魚,身為無骨魚迷嘅我
一定要試,約埋友人收工gogogo🔈

總長酸菜魚(小)$148

海派蝦湯魚(小)$178

高雄甜不辣$28

鐵漢小酥肉$35

暴走波奶茶$22
奶茶香味夠,再配搭寒天珠,有口感!
甜度也可接受(無得控制甜度)

冬瓜檸檬$18
淡淡冬瓜茶再配上檸檬🍋,酸酸甜甜 十分清新
食到中途,好飽好膩嘅時候可以飲啖,立即c服

士多啤梨奶凍$28
奶凍質感偏實,不過都濃奶香味,加埋酸酸甜甜士多啤梨醬,好好味😝
  • 總長酸菜魚
2024-07-11 65 瀏覽
之前去台灣食過唔錯,今日同朋友經過銅鑼灣見到就去咗食。高雄甜不辣甜不辣炸得外表金黃,咬落去非常軟身。浪子鹹酥雞鹹酥雞又係熱辣辣,咬落去唔會好粉,肉質鮮嫩,完全係台灣夜市嘅味道!嘉義砂鍋魚 砂鍋魚爆香左之後,充滿住古早味,除咗大量魚塊,仲有各式各樣嘅配料,例如蘿蔔、娃娃菜、豆腐、炸鵪鶉蛋、薯粉……秘製沙茶醬非常入味,令人食到停唔到口。海派蝦湯魚湯底充滿鮮蝦精華味,魚片嫩滑,海鮮非常足料,有蝦、青口、蜆、八爪魚等等,而且好新鮮,小份都有咁多嘢食,令人驚喜。暴走波奶茶奶茶香濃,入面仲有透明嘅珍珠,非常鍾意珍珠軟熟嘅口感。冬瓜檸檬茶飲品唔會太甜,飲落好fresh又清熱。紅豆仙草甜品正常發揮,最特別係加左透明果汁爆珠,又出奇地夾。酸菜魚味道同台灣分店食嘅好似,而且一個人都能夠食,的確值得推介。
之前去台灣食過唔錯,今日同朋友經過銅鑼灣見到就去咗食。

高雄甜不辣
甜不辣炸得外表金黃,咬落去非常軟身。

浪子鹹酥雞

嘉義砂鍋魚

海派蝦湯魚

暴走波奶茶
奶茶香濃,入面仲有透明嘅珍珠,非常鍾意珍珠軟熟嘅口感。

冬瓜檸檬茶
飲品唔會太甜,飲落好fresh又清熱。

紅豆仙草
甜品正常發揮,最特別係加左透明果汁爆珠,又出奇地夾。

2024-07-08 70 瀏覽
🍽️食物方面:🐟總長酸菜魚(中size)💲228魚👌🏻 整體偏辣 扣分位係用扁幼粉🐤浪子鹹酥雞💲35夠脆 可以再鹹dd🍚嚟到得半碗 好似俾人食過😅ℹ️Openrice收藏餐廳有免費嘢飲有啲台式菜 唔太多食物選擇📷打卡方面:熱血青年漫畫feel🔈環境方面:經理有啲惡 講普通話嘅姐姐幾nice🍚有得訂位 冇乜人食 💬其他資訊:📍 築間酸菜魚銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期2樓202-203號舖💰收+1, 人均💲100
🍽️食物方面:

📍 築間酸菜魚
銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期2樓202-203號舖
💰收+1, 人均💲100
2024-07-05 66 瀏覽
唔少香港人每年都會飛去台灣✈️食盡大街小巷台式地道料理同小食🍢 台灣酸菜魚今年年頭正式登錄銅鑼灣📍餐廳裝修以漫畫風為主題,搭配迷幻燈光,感覺活力十足,酸菜魚有4️⃣款湯底🥘口味豐富又特別🫦一個人去食都唔會覺得份量多🙆🏻‍♀️份量分小、中、大三種選擇🐟總長酸菜魚酸菜魚酸辣香麻,配滑嫩嘅烏鯉魚片,湯底唔油膩,花椒嘅麻🫦辣得好過癮,配料好豐富,有黑木耳,金菇、腐竹、酸菜,仲有薯粉🐟海派蝦魚湯由白蝦頭熬煮蝦高湯配四款海鮮,無腥味,湯清爽,忍唔住飲咗兩碗,還有淡菜、白蝦、蛤蜊、花枝、帆立貝,以一人份,喱碗海鮮量真係很多椒鹽雞軟骨外皮酥脆肉質鮮嫩,有嚼勁脆皮魚下巴酥炸嘅魚下巴外脆內軟,口感彈牙🫦食落仲有豐富嘅蛋白質🧋暴走波奶茶奶味重🥛透明珍珠好Q彈築間酸菜魚📍銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期2樓202-203號舖

🐟總長酸菜魚

🐟海派蝦魚湯

椒鹽雞軟骨
外皮酥脆肉質鮮嫩,有嚼勁

脆皮魚下巴
酥炸嘅魚下巴外脆內軟,口感彈牙🫦食落仲有豐富嘅蛋白質

🧋暴走波奶茶
奶味重🥛透明珍珠好Q彈

2024-07-05 42 瀏覽
呢個品牌由黎自台灣,相信佢既出品都有D質素。最重要係呢到既酸菜魚係有得簡小份,一個人都食得。因本人唔太食得辣,好多時同朋友食酸菜魚都好難就到個辣度。係呢到食就冇問題,自己叫自己個份又得。極道明太子奶香魚 (小份)終於有D新口味既魚,而且又唔辣。作為明太子愛好者都覺得配魚片食好OK,入面仲有大量海鮮,有魷魚,蜆,青口,大蝦,好似海鮮湯咁,所以好清甜。個湯唔會做到勁creamy,所以食落都唔會好膩,唔辣之選!總長酸菜魚(小份)鐘意食辣既朋友都可以簡番最basic個款既酸菜魚,酸菜好食! 魚片無骨! 雖然冇得簡辣度,但朋友食落話岩岩好。仲有D寛粉,吸曬湯汁。呢到既炸物都幾出色同埋好抵食,$20-30一份,我地叫左甜不辣同埋鹽酥雞,2款都好食,炸皮又唔厚。士多啤梨奶凍又估唔到幾好食,有爆珠又有士多啤梨蓉,奶凍都好滑。蜂蜜檸檬水大大杯,清新又好飲。而家係openrice收藏店鋪仲會送指定飲品! 好抵

極道明太子奶香魚 (小份)

總長酸菜魚(小份)