2020-10-13
2020年10月7日 星期三“無懼世事變改 還是越南越愛 為你所以在期待花開花落至少這一季 被甜蜜蓋過了傷害”自從轉左去新公司之後,都好耐冇食過越南野,所以呢一排都想搵機會試吓越南餐廳,今晚就同老婆去咗尖沙咀行街,之後就喺商場搵到呢一間越南餐廳由於去到嘅時候仲未到食飯時間,所以餐廳裏面唔算太多人,即刻就搵到位坐,餐廳採用左開放式設計,感覺好似好空曠餐牌睇落去已經好吸引,左手邊寫咗彩色嘅名同價錢,而右手邊就有食物嘅圖片,由於實在太多食物可以選擇,花多眼亂,最後搵店員推介左幾個菜式,再每人要一杯飲品首先我要嘅係椰汁紅豆冰,味道唔算太甜,但充滿椰汁味,而且紅豆唔會太過硬,食落有甜味之後有我叫嘅招牌火車頭,裏面有好多唔同嘅配料,包括生牛肉、扎肉、牛丸同牛腩,因為有幾款唔同嘅牛肉,所以連湯底都充滿牛肉味,生牛肉淥一陣已經差唔多全部熟晒,好腍,而牛丸同扎肉就好彈牙至於老婆就要咗海鮮炒檬粉,份量都唔少,而且睇落去好有鑊氣。老婆話海鮮煮得啱啱好,加埋青檸同檬粉一齊食,味道會更加豐富最後仲有呢一個越式拼盤,包括越式豬頸肉、越南春卷、炸蝦餅同越南蒸粉皮。越南春卷同炸蝦餅都炸得好香脆,特別係炸蝦餅,咬落去真
“無懼世事變改 還是越南越愛
為你所以在期待
花開花落至少這一季 被甜蜜蓋過了傷害”
落有甜味
最後仲有呢一個越式拼盤,包括越式豬頸肉、越南春卷、炸蝦餅同越南蒸粉皮。越南春卷同炸蝦餅都炸得好香脆,特別係炸蝦餅,咬落去真係啖啖蝦肉。至於豬頸肉點咗泰式辣醬之後更加惹味,食到停唔到口
雖然叫咗唔多嘢食,不過都好飽,而且好似去咗越南一轉咁